Placki z cukinii z sosem czosnkowym. Ekspresowy przepis do podjadania w ciągu dnia
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Cukinię uznaje się za jedno z najlepszych źródeł potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy B, C i K. Nie dziwi więc, że tak chętnie wykorzystujemy ją w kuchni do przygotowania zup, kremów, sosów, zapiekanek, a nawet ciasta. Jak dodatkowo wykorzystać potencjał smakowitego warzywa? Weźmy na tapet przepis na idealnie chrupiące placki z cukinii.
Spis treści:
Co dodajemy do placków z cukinii?
Choć pierwsze młode cukinie pojawią się w sklepach i na targach dopiero w lipcu, już teraz na półkach znajdziemy nieco starsze okazy. Odpowiednio przyrządzone mogą smakować wybornie i rozkochać w sobie sceptycznie nastawionych domowników. Jeśli po raz pierwszy mam styczność z tym warzywem w kuchni, zacznijmy od przygotowania chrupiących placków z cukinii. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli.
Składniki na placki z cukinii
- 400 g cukinii
- 2 małe jajka
- 70 g mąki pszennej
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- olej roślinny do smażenia
Jak zrobić chrupiące placki z cukinii?
- Cukinię dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i odcinamy oba końce. Jeśli cukinia jest duża, ale młoda, nie ma potrzeby obierać jej ze skórki i wycinać gniazda nasiennego.
- Tak przygotowane warzywo trzemy na tarce o małych lub średnich oczkach i odstawiamy na kilka minut. Jeśli w misce zebrała się woda, możemy ją lekko odlać.
- Do naczynia ze startą cukinią wbijamy dwa jajka, a także dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i posiekany cienki szczypiorek.
- Kolejno dosypujemy porcję mąki pszennej, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, szczyptę pieprzu, sól oraz cukier.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Po tym kroku przechodzimy do solidnego nagrzewania patelni.
- Zacznijmy od ustawienia niewielkiej mocy palnika i poczekajmy, aż patelnia równomiernie złapie ciepło. Po kilku minutach wlewamy porcję oleju.
- Łyżką stołową nabieramy porcję ciasta i formujemy placek o średnicy ok. 8 cm. Każdy smażymy z obu stron po 3-4 minuty.
- Gotowe placki z cukinii odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy na ciepło. Smacznego!
Idealny sos czosnkowy - najlepszy do placków
Doskonale chrupiące i złociste placki z cukinii świetnie smakują bez żadnych dodatków. Można się nimi zajadać już po ściągnięciu z patelni. Jeśli jednak chcemy dodać im nieco charakteru, zaserwujmy je z domowym sosem czosnkowym. Ten banalny przepis wymaga od nas zgromadzenia jedynie kilku podstawowych składników.
Składniki na sos czosnkowy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta soli i pieprzu
- opcjonalnie: drobno posiekany koperek
Przygotowanie sosu czosnkowego
- Do miseczki dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany. To także dobry moment na dorzucenie posiekanego koperku.
- Całość dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki, by zdążył się schłodzić. Gotowy sos czosnkowy podajemy jako dodatek do chrupiących placków z cukinii.
Sprawdź również: