Placki z cukinii z sosem czosnkowym. Ekspresowy przepis do podjadania w ciągu dnia

W jaki sposób przygotować placki z cukinii?
W jaki sposób przygotować placki z cukinii?123RF/PICSEL

Co dodajemy do placków z cukinii?

Zobacz również:

    • 400 g cukinii
    • 2 małe jajka
    • 70 g mąki pszennej
    • 1 średni ząbek czosnku
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
    • 1/3 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • szczypta pieprzu
    • olej roślinny do smażenia

    Jak zrobić chrupiące placki z cukinii?

    Z czym podawać placki z cukinii?
    Z czym podawać placki z cukinii?123RF/PICSEL
    1. Cukinię dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i odcinamy oba końce. Jeśli cukinia jest duża, ale młoda, nie ma potrzeby obierać jej ze skórki i wycinać gniazda nasiennego.
    2. Tak przygotowane warzywo trzemy na tarce o małych lub średnich oczkach i odstawiamy na kilka minut. Jeśli w misce zebrała się woda, możemy ją lekko odlać.
    3. Do naczynia ze startą cukinią wbijamy dwa jajka, a także dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i posiekany cienki szczypiorek.
    4. Kolejno dosypujemy porcję mąki pszennej, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, szczyptę pieprzu, sól oraz cukier.
    5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Po tym kroku przechodzimy do solidnego nagrzewania patelni.
    6. Zacznijmy od ustawienia niewielkiej mocy palnika i poczekajmy, aż patelnia równomiernie złapie ciepło. Po kilku minutach wlewamy porcję oleju.
    7. Łyżką stołową nabieramy porcję ciasta i formujemy placek o średnicy ok. 8 cm. Każdy smażymy z obu stron po 3-4 minuty.
    8. Gotowe placki z cukinii odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy na ciepło. Smacznego!

    Idealny sos czosnkowy - najlepszy do placków

    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki jogurtu greckiego
    • 3 łyżki majonezu
    • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
    • szczypta soli i pieprzu
    • opcjonalnie: drobno posiekany koperek
    1. Do miseczki dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany. To także dobry moment na dorzucenie posiekanego koperku.
    2. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki, by zdążył się schłodzić. Gotowy sos czosnkowy podajemy jako dodatek do chrupiących placków z cukinii.
    „Ewa gotuje”: Krem z cukiniiPolsat