Placki z cukinii z sosem czosnkowym. Ekspresowy przepis do podjadania w ciągu dnia

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Cukinię uznaje się za jedno z najlepszych źródeł potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy B, C i K. Nie dziwi więc, że tak chętnie wykorzystujemy ją w kuchni do przygotowania zup, kremów, sosów, zapiekanek, a nawet ciasta. Jak dodatkowo wykorzystać potencjał smakowitego warzywa? Weźmy na tapet przepis na idealnie chrupiące placki z cukinii.

W jaki sposób przygotować placki z cukinii?
W jaki sposób przygotować placki z cukinii?123RF/PICSEL

Co dodajemy do placków z cukinii?

Choć pierwsze młode cukinie pojawią się w sklepach i na targach dopiero w lipcu, już teraz na półkach znajdziemy nieco starsze okazy. Odpowiednio przyrządzone mogą smakować wybornie i rozkochać w sobie sceptycznie nastawionych domowników. Jeśli po raz pierwszy mam styczność z tym warzywem w kuchni, zacznijmy od przygotowania chrupiących placków z cukinii. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli.

Składniki na placki z cukinii

  • 400 g cukinii
  • 2 małe jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić chrupiące placki z cukinii?

Z czym podawać placki z cukinii?
Z czym podawać placki z cukinii?123RF/PICSEL
  1. Cukinię dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i odcinamy oba końce. Jeśli cukinia jest duża, ale młoda, nie ma potrzeby obierać jej ze skórki i wycinać gniazda nasiennego.
  2. Tak przygotowane warzywo trzemy na tarce o małych lub średnich oczkach i odstawiamy na kilka minut. Jeśli w misce zebrała się woda, możemy ją lekko odlać.
  3. Do naczynia ze startą cukinią wbijamy dwa jajka, a także dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i posiekany cienki szczypiorek.
  4. Kolejno dosypujemy porcję mąki pszennej, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, szczyptę pieprzu, sól oraz cukier.
  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Po tym kroku przechodzimy do solidnego nagrzewania patelni.
  6. Zacznijmy od ustawienia niewielkiej mocy palnika i poczekajmy, aż patelnia równomiernie złapie ciepło. Po kilku minutach wlewamy porcję oleju.
  7. Łyżką stołową nabieramy porcję ciasta i formujemy placek o średnicy ok. 8 cm. Każdy smażymy z obu stron po 3-4 minuty.
  8. Gotowe placki z cukinii odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy na ciepło. Smacznego!

Idealny sos czosnkowy - najlepszy do placków

Doskonale chrupiące i złociste placki z cukinii świetnie smakują bez żadnych dodatków. Można się nimi zajadać już po ściągnięciu z patelni. Jeśli jednak chcemy dodać im nieco charakteru, zaserwujmy je z domowym sosem czosnkowym. Ten banalny przepis wymaga od nas zgromadzenia jedynie kilku podstawowych składników.

Składniki na sos czosnkowy

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie: drobno posiekany koperek

Przygotowanie sosu czosnkowego

  1. Do miseczki dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany. To także dobry moment na dorzucenie posiekanego koperku.
  2. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki, by zdążył się schłodzić. Gotowy sos czosnkowy podajemy jako dodatek do chrupiących placków z cukinii.
„Ewa gotuje”: Krem z cukiniiPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas