Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Jak zrobić idealne?
Placki ziemniaczane to danie, które większości z nas niekoniecznie kojarzy się z latem - jemy je przez cały rok. Zapewne dlatego niektórzy zastanawiają się czasem, czy można jeść placki z młodych ziemniaków, a jeśli tak, to jak je przygotować. Znamy odpowiedź na to pytanie!
Placki ziemniaczane to prosta, smaczna potrawa przygotowywana z ziemniaków i smażona następnie na tłuszczu. Głównymi składnikami placków są oczywiście starte na tarce surowe ziemniaki, do których dodaje się cebulę, jajka, mąkę i sól. Niektórzy do ziemniaków z cebulą dodają także mleko i przyprawiają placki pieprzem.
Zobacz również:
- Nie będzie ani wyblakły, ani brązowy. Świąteczna zupa zyska rubinowy kolor
- Nazywany królem sosów. Dzięki demi-glace potrawy staną się wykwintne
- Ormiańska zielona zupa, gotowana tylko w Polsce. Do jej przygotowania potrzebny jest nietypowy składnik
- Bije na głowę zwykłą sałatę. Najlepszy na anemię i pracę serca
Jak zrobić placki z młodych ziemniaków?
Placki z młodych ziemniaków również mogą być pyszne i chrupiące i warto przetestować to danie jeszcze tego lata. Przepis na nie jest naprawdę prosty!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę - najlepiej w takiej właśnie kolejności.
3. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Smacznego!
Choć placki z młodych ziemniaków mają inny smak od tych przygotowanych ze starszych, to są naprawdę pyszne! Najlepsze wychodzą już z tych troszkę większych ziemniaków, które jednak wciąż są na tyle młode, by można było zetrzeć je bez obierania.
Zobacz również: