Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Jak zrobić idealne?

Placki ziemniaczane to danie, które większości z nas niekoniecznie kojarzy się z latem - jemy je przez cały rok. Zapewne dlatego niektórzy zastanawiają się czasem, czy można jeść placki z młodych ziemniaków, a jeśli tak, to jak je przygotować. Znamy odpowiedź na to pytanie!

Placki ziemniaczane to prosta, smaczna potrawa przygotowywana z ziemniaków i smażona następnie na tłuszczu. Głównymi składnikami placków są oczywiście starte na tarce surowe ziemniaki, do których dodaje się cebulę, jajka, mąkę i sól. Niektórzy do ziemniaków z cebulą dodają także mleko i przyprawiają placki pieprzem. 

Przyjęło się, że najlepsze placki ziemniaczane przygotowywane są z ziemniaków typu B, takich gatunków jak Irga czy Orlik oraz typu C jak Bryza, Tajfun czy Gustaw. Do placków powinniśmy używać starych ziemniaków, które mają mniej wody niż młode. Mimo to, w sieci nie brakuje przepisów na placki z młodych ziemniaków. Jak je przygotować? 

Zobacz: Jak prawidłowo gotować młode ziemniaki? 

Jak zrobić placki z młodych ziemniaków?

Placki z młodych ziemniaków również mogą być pyszne i chrupiące i warto przetestować to danie jeszcze tego lata. Przepis na nie jest naprawdę prosty!

Reklama

Składniki

  • 500 g. obranych młodych ziemniaków
  • 4 kopiate łyżki mąki
  • surowe jajko
  • sól i pieprz według uznania
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

2. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę - najlepiej w takiej właśnie kolejności.

3. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.

Smacznego!

Choć placki z młodych ziemniaków mają inny smak od tych przygotowanych ze starszych, to są naprawdę pyszne! Najlepsze wychodzą już z tych troszkę większych ziemniaków, które jednak wciąż są na tyle młode, by można było zetrzeć je bez obierania. 

Zobacz również: 

Wsyp łyżeczkę do ziemniaków. Będą gotowe za 10 minut! 




Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy