Po grzybobraniu nic się nie zmarnuje. Tak wykorzystasz "leśne mięso"
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Miłośnicy "leśnego mięsa" czyli grzybów już zacierają ręce i kiedy pogoda sprzyja, ruszają do lasu na łowy. Już teraz pełne są kurek, maślaków, borowików, podgrzybków i kozaków, więc spacer kończy się koszami pełnymi zbiorów. Wszystkich grzybów nie da się zjeść na raz, ale warto je zasuszyć, aby móc z nich skorzystać zimą i niczego nie zmarnować. Suszenie grzybów w piekarniku to jedna z metod, ale skuteczna. Jak to zrobić? Podpowiadamy.
Suszenie grzybów: Garść wskazówek
Grzyby można suszyć na kilka sposobów, ale do tego potrzebne są specjalne urządzenia albo sprzyjająca pogoda. Zabieg suszenia grzybów polega - najprościej mówiąc - na całkowitym odparowaniu z nich wody. Dlatego, jeśli nie mamy sprzyjających warunków, można to zrobić w piekarniku.
Ale trzeba od razu powiedzieć - suszenie grzybów w piekarniku to robota wyłącznie dla cierpliwych!
Przygotuj grzyby do suszenia
Zanim zabierzemy się do suszenia grzybów w piekarniku, trzeba je dobrze przygotować. Najpierw "leśne mięso" trzeba rozłożyć równomiernie na gazecie albo ręcznikach papierowych po to, wchłonąć wilgoć znajdującą się na powierzchni grzyba. Teraz czas na to, aby dokładnie je oczyścić. Zasada jest jedna - nie wolno robić tego przy użyciu wody. W takim razie można posłużyć się albo pędzelkiem, albo - w przypadku trudnych zabrudzeń - odciąć brudne i zepsute części grzyba.
Kiedy mamy już oczyszczone grzyby, trzeba podzielić je na mniejsze kawałki. Najlepiej, aby były to części o grubości około jednego centymetra.
Zanim włożysz grzyby do piekarnika
Pokrojone na kawałki grzyby trzeba równomiernie rozłożyć na blasze albo kratce. Zanim jednak tam się znajdą, trzeba wyłożyć na papier do pieczenia. Co ważne, kawałki grzybów nie powinny się ze sobą stykać, bo to sprawi, że ususzą się równomiernie.
Jak długo suszyć grzyby w piekarniku? Cały proces trwa nawet osiem godzin, więc trzeba sprawdzać zawartość urządzenia na bieżąco. Co więcej, dla równego ususzenia grzybów, warto je co jakiś czas poobracać albo przemieszać.
Aby grzyby w piekarniku się dobrze wysuszyły, trzeba urządzenie nastawić na 40/50 stopni Celsjusza.
Polecamy: