Połącz jabłka ze śniadaniowym klasykiem. W kilkanaście minut masz zapas szarlotki z patelni
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Niskokaloryczne serki wiejskie to hit diety redukcyjnej. Przygotujemy z nich proste przekąski, a także dania na słodko i wytrawnie. Prawdziwym strzałem w dziesiątkę są placki, które smakują jak mini szarlotki. Sam przepis jest prosty i nie wymaga spędzania godzin w kuchni, a pysznymi efektami możemy cieszyć się przez kolejne dni. Jak sprytnie połączyć ze sobą serek wiejski, jabłka i kilka smakowitych dodatków? Proponujemy przepis, który podbija kubki smakowe.
Spis treści:
Placuszki jak szarlotka z patelni
Placki z serka wiejskiego są lubiane nie tylko przez osoby będące na diecie. Choć najczęściej przygotowuje się je w wersji wytrawnej, nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je ze słodkimi lub kwaskowatymi owocami. Nie tylko pysznie smakują, ale przede wszystkim są zdrowe i sycą na długie godziny.
Składniki na mini szarlotki z patelni
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki krupczatki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
Mini szarlotki z serka wiejskiego - przygotowanie
- Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i łyżeczką cukru. W kolejnym kroku dodajemy żółtka, serek wiejski (serwatki nie odlewamy) i olej roślinny. Krótko miksujemy.
- Jabłka myjemy, osuszam, obieramy skórkę, a następnie trzemy na tarce warzywnej o grubych oczkach. Tak przygotowany owoc dodajemy do ciasta.
- Masę doprawiamy cynamonem oraz kardamonem i przechodzimy do przesiewania mąki. Całość mieszamy łyżką do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i nakładamy porcję ciasta za pomocą chochelki. Smażymy z obu stron przez 2-3 minuty lub do uzyskania złotego koloru.
- Placuszki jak szarlotka z patelni podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Z czym podawać szarlotkowe racuchy z serka wiejskiego?
Placuszki z serka wiejskiego, które smakują jak szarlotka, idealnie nadają się do zamrożenia. Wystarczy usmażyć odpowiednio dużą ilość, z następnie całkowicie ostudzić i zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed podaniem wyciągamy je na blat kuchenny, by nabrały temperatury pokojowej, a następnie podgrzewamy na patelni, w mikrofalówce lub piekarniku. To doskonały patent na szybkie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia.
Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz placki z serka wiejskiego i jabłka świetnie komponują się z licznymi dodatkami. Możemy oprószyć je odrobiną cukru pudru, polać syropem klonowym lub udekorować świeżymi owocami i listkiem mięty. Jeśli chcemy podać je w formie ciekawego deseru, nie zapomnijmy o kleksie z bitej śmietany. To uniwersalny przepis, z którego skorzystamy przez cały rok, gdyż dwa główne składniki na stałe goszczą w sklepach.
Sprawdź również: