Połącz jabłka ze śniadaniowym klasykiem. W kilkanaście minut masz zapas szarlotki z patelni

Puszyste racuchy z serka wiejskiego i jabłek polecają się na śniadanie
Puszyste racuchy z serka wiejskiego i jabłek polecają się na śniadanie123RF/PICSEL

Placuszki jak szarlotka z patelni

Zobacz również:

    • 200 g serka wiejskiego
    • 2 jajka
    • 5-6 łyżek mąki krupczatki
    • 1 płaska łyżeczka cukru
    • 1 duże jabłko
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • szczypta mielonego kardamonu

    Mini szarlotki z serka wiejskiego - przygotowanie

    Połączenie tartych jabłek i serka wiejskiego zaskakuje smakiem
    Połączenie tartych jabłek i serka wiejskiego zaskakuje smakiem123RF/PICSEL
    1. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i łyżeczką cukru. W kolejnym kroku dodajemy żółtka, serek wiejski (serwatki nie odlewamy) i olej roślinny. Krótko miksujemy.
    2. Jabłka myjemy, osuszam, obieramy skórkę, a następnie trzemy na tarce warzywnej o grubych oczkach. Tak przygotowany owoc dodajemy do ciasta.
    3. Masę doprawiamy cynamonem oraz kardamonem i przechodzimy do przesiewania mąki. Całość mieszamy łyżką do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
    4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i nakładamy porcję ciasta za pomocą chochelki. Smażymy z obu stron przez 2-3 minuty lub do uzyskania złotego koloru.
    5. Placuszki jak szarlotka z patelni podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

    Z czym podawać szarlotkowe racuchy z serka wiejskiego?