Połączenie smaku pączków i faworków. Tawa Tawas zrobisz w 30 minut

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Boliwijskie pączki tawa tawas
Boliwijskie pączki tawa tawasCanvaProINTERIA.PL

Smażony przysmak prosto z odległej Boliwii

Pączki tawa tawas można obtoczyć w cukrze by dodać im słodyczy
Pączki tawa tawas można obtoczyć w cukrze by dodać im słodyczyCanvaProINTERIA.PL

Boliwijskie pączki tawa tawas - przepis

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła (miękkiego)
  • 4 łyżki wody
  • 300 ml oleju do smażenia
  • 50 g cukru pudru
Pączki tawa tawas są smażone, dzięki czemu mają chrupiącą skórkę
Pączki tawa tawas są smażone, dzięki czemu mają chrupiącą skórkęCanvaProINTERIA.PL
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 
  • Dodaj jajko, masło oraz wodę. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Jeśli masa się klei, podsyp odrobiną mąki. 
  • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 10 minut, aby odpoczęło i nabrało odpowiedniej struktury. 
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinaj romby, kółka lub inne kształty, a następnie pozostaw je na 5 minut przed smażeniem. 
  • W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180°C. Delikatnie wrzucaj pączki na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor z obu stron. 
  • Po usmażeniu odsącz pączki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
  • Posyp je cukrem pudrem, obtocz w cukrze lub maczaj w ulubionym dżemie lub konfiturze.
Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymZmysłowe smakiInteria.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?