Polski przysmak na Święto Trzech Króli. Banalny, a smakuje wyśmienicie
Jakie danie przygotować na Trzech Króli? Najlepiej tradycyjne dla tego święta. Nie tylko Francuzi czy Włosi mają swoje pomysły – polski, zapomniany już przez wielu przysmak również zachwyci was smakiem. Oto jak go przygotować.
Święto Trzech Króli - znane też jako Dzień Objawienia Pańskiego jest rokrocznie obchodzone, a wręcz celebrowane przez chrześcijan. W różnych krajach na świecie towarzyszą mu inne tradycje - m.in. parady, orszaki, modlitwy śpiewa czy koncerty. Nie obyłoby się także bez charakterystycznych dla 6 stycznia potraw. Pomysłodawcami dwóch najbardziej popularnych są Francuzi i Włosi - mistrzowie kulinarnych doznań.
Zobacz również:
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
- Marysieńkę podasz raz, a rodzina będzie zawsze o nią prosić. Hit na święta
W tradycji francuskiej na Trzech Króli przygotowuje się ciasto migdałowe zwane "galette des rois". W nim ukrywa się figurkę-niespodziankę - kto ją znajdzie ten będzie miał szczęście. Wypiek ten coraz częściej można dostać także w polskich piekarniach czy cukierniach.
Hiszpanie natomiast przygotowują pyszne drożdżowe ciasto w kształcie pierścienia - "roscón de reyes". W nim także ukrywają pewną niespodziankę, a kto na nią trafi tego dnia może nosić papierową koronę.
Jakie przysmaki przygotowuje się na Święto Trzech Króli w Polsce? Jeśli jeszcze nie wiecie, koniecznie sprawdźcie ten przepis!
Polski przysmak na Święto Trzech Króli
Polskich tradycji dotyczących święta obchodzonego 6 stycznia jest całkiem sporo, jednak o wielu już zapomniano. Dawniej na tę okazję przygotowano specjalne wypieki i wręczano sobie podarki, symbolizujące przybycie mędrców do stajenki.
Szczodraki to tradycyjny polski wypiek, którym częstowano kolędników i gości. Przygotowuje je się z ciasta drożdżowego lub kruchego i formuje w kształt bułeczek, rogalików lub pierożków z farszem serowym, cebulą, kaszą manną, mięsem, kapustą bądź też na słodko.
Przysmak ten jak sama nazwa wskazuje symbolizuje szczodrość, wróży szczęście, dobrobyt oraz zdrowie. Do środka wkładano wybranych wkłada się migdał - kto na niego natrafi zostanie królową lub królem dnia.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozrobić w mleku, z dodatkiem mąki i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać masło, śmietanę, żółtko, jajko, sól. Zagnieść wszystko i wymieszać z zaczynem drożdżowym. Wszystko razem zagnieść i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
3. Kapustę poszatkować, opłukać, a następnie dodać do garnka z rozgrzanym masłem. Podlać odrobiną wody, dodać liść laurowy.
4. Zetrzeć jabłka na dużych oczkach i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, dusić kilka minut. Odstawić do wystudzenia.
5. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, podsypać wcześniej mąką. Wykrawać dowolne kształty i nadziewać je farszem, a następnie sklejać i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Aby tradycji stało się za dość, do jednego warto dodać niespodziankę.
7. Szczodraki posmarować jajkiem roztrzepanym z kilkoma łyżkami mleka, można też posypać sezamem lub makiem. Umieścić następnie w piekarniku rozgrzanym do 190 st. i piec ok. 20 minut.