Co można zrobić z mięsa mielonego? 5 nietypowych przepisów na smaczny obiad

Aktualizacja
Mielone usmażone na smalcu smakują wyjątkowo
Mielone usmażone na smalcu smakują wyjątkowo123RF/PICSEL

Pomysł na obiad z mięsa mielonego? Przepis na roladki z mięsa mielonego

Roladki z mięsa mielonego - doskonały pomysł na obiad
Roladki z mięsa mielonego - doskonały pomysł na obiad 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 4-5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • kilka plasterków wędliny drobiowej
  • kilka plasterków żółtego sera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki musztardy chrzanowej
  • sól, pieprz
  1. W misce połącz mięso mielone, namoczoną bułkę, jajko, czosnek, majeranek. 
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. 
  3. Następnie przygotuj farsz: pokrój kilka plasterków wędliny i sera, dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj. 
  4. Zwilżonymi dłońmi uformuj na desce prostokąty z mięsa. 
  5. Posmaruj je musztardą, nałóż trochę farszu i zwiń roladki. Smaż na rozgrzanym tłuszczu. 

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Przepis na makaron z mięsem mielonym i cukinią

Łatwy przepis na makaron z mięsem mielonym i cukinią
Łatwy przepis na makaron z mięsem mielonym i cukinią 123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, do momentu aż się zeszkli. 
  3. Dodaj mięso i smaż przez około 10 minut. 
  4. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w plastry. 
  5. Pomidorki poprzekrawaj na pół. 
  6. Warzywa dodaj do mięsa i wlej przecier pomidorowy. 
  7. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę. 
  8. Dopraw solą, pieprzem i duś około 15 minut. 
  9. Dodaj odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną bazylią. 

Pomysł na obiad z mięsa mielonego? Przepis na "leniwe" gołąbki, czyli mielone z kapustą

Pomysł na obiad z mięsem mielonym! Leniwe gołąbki!
Pomysł na obiad z mięsem mielonym! Leniwe gołąbki!123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu
  • ¼ kapusty białej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • duża garść bułki tartej lub kaszy manny
  • majeranek
  • sól, pieprz

na sos

  • 0,5 l bulionu
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • papryka słodka
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz
  1. Drobno poszatkuj kapustę, zasyp solą, wyrób dłonią i odstaw na około 30 minut. 
  2. Po tym czasie odciśnij kapustę. 
  3. Ryż gotuj przez 10 minut, ma być półtwardy. 
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju. 
  5. Do mięsa dodaj kapustę, ryż, cebulę, wbij jajko. 
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 
  7. Dosyp bułkę tartą lub kaszę manną, tak aby móc uformować kotlety. 
  8. Podsmaż je przez kilka minut. 
  9. Obsmażone kotlety włóż do garnka. 
  10. Następnie zalej bulionem z przecierem i przyprawami. 
  11. Duś około 30-40 minut. 

Co zrobić z mięsa mielonego? Przepis na czebureki, czyli "złote pierogi"

Składniki

na ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli

na farsz

  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
3-4
  1. Zacznij od przygotowania ciasta. 
  2. Do miski wsyp przesianą mąkę. 
  3. Dodaj sól, olej i wodę. 
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 
  5. Następnie wyrób ciasto dłońmi. 
  6. Przełóż je do woreczka foliowego lub owiń folią spożywczą i zostaw na około 10 minut. 
  7. W tym czasie zrób farsz. Połącz ze sobą dwa rodzaje mięsa, pokrojoną cebulę, sól i pieprz. 
  8. Uformuj równej wielkości kulki. Ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij okrągłe placki. 
  9. Na środku każdego umieść kulkę z farszem. 
  10. Zlep brzegi w taki sam sposób, jak w przypadku lepienia pierogów. 
  11. Czebureki smaż na głębokim oleju z obu stron.       

Pomysł na obiad z mięsa mielonego? Przepis na armeński kebab wołowy

Lula kebab, czyli mięso mielone na patyku
Lula kebab, czyli mięso mielone na patyku 123RF/PICSEL

Składniki

  • 800 g wołowiny
  • ½ białej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści liści pietruszki
  • garść liści mięty
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzy cayenne
  • 1 tarta na świeżo gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka utartego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 kromki chleba
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  1. Aby przygotować armeński lula kebab, najpierw zmiel mięso w maszynce. 
  2. Do blendera wrzuć cebulę, czosnek, miętę, pietruszkę oraz chleb (namoczony w wodzie i odciśnięty). 
  3. Dokładnie posiekaj i dodaj do mięsa. Dodaj także wszystkie przyprawy i sok z cytryny. 
  4. Wymieszaj dłonią. 
  5. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp odrobinę bułki tartej. 
  6. Gotowym mięsem oblep patyczki do szaszłyków. 
  7. Smaż na patelni grillowej, piecz na grillu elektrycznym lub klasycznym po 6 minut z każdej strony. 
  8. Podawaj z warzywami, lawaszem lub innymi pszennymi placuszkami. 
Wyjątkowy sposób na mięso mieloneInteria Kulinaria