Reklama

Reklama

Poniedziałek świętuj sernikiem

Marcelina Zawadzka piecze go z przepisu mamy, Szymon Majewski jest mistrzem w jego przygotowywaniu, a Borys Szyc jada go z lodami... Sernik, bo o nim mowa, można zrobić nie tylko z białego sera, ale i z tofu. W poniedziałek przypada Międzynarodowy Dzień Sernika.

Borys Szyc nie krył swojej słabości do ciasta, którego głównym składnikiem jest biały ser, nawet wtedy, kiedy przyznał się, że jest na diecie pudełkowej. "Mój ukochany deser to m.in. sernik z gałką lodów" - wyznał PAP Life aktor.

Reklama

"Najlepiej mi wychodzi i najbardziej lubię sernik - zawsze przygotowuję go z przepisu mamy" - zdradziła w jednym z wywiadów dla PAP Life Marcelina Zawadzka.

Z kolei Szymon Majewski przyznał, że w domu gotuje, ale... "Niestety, poruszam się w schemacie dwóch potraw - sernika i kurczaka pieczonego w ziołach. Śmiało mogę powiedzieć, że to są moje dwa popisowe dania, bowiem robię je właściwie już od jakichś 20 lat" - żartował showman.

Co ciekawe, sernik można przygotować nie tylko z białego sera. Zwolennicy kuchni wegańskiej mogą rozkoszować się smakiem tofurnika, czyli sernika przygotowanego na bazie tofu.

"Postępujemy podobnie jak z twarogiem - czyli mielimy tofu, raz lub dwa razy. Następnie dajemy trochę mleka np. kokosowego, migdałowego oraz cukier, trochę mąki ziemniaczanej. Połączone składniki przekładamy do blaszki, pieczemy i mamy gotowy wegański tofurnik" - instruuje PAP Life Marta Dymek, autorka bloga i książki o "Jadłonomia".

Jak podaje internetowy kalendarz, sernik podawano już starożytnym olimpijskim atletom, a do Polski sprowadził go król Jan III Sobieski. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje