Pora na szczawiową!

Ceniony już w starożytności, zbierany dla swych kwaśnych liści - szczaw polny można już zbierać na łąkach i miedzach. To podstawa ulubionej zupy wielu Polaków.

Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa123RF/PICSEL

Zupa szczawiowa, tradycyjna, zabielana śmietaną, podana z jajkiem na twardo jest stałym elementem wiosennego menu. Szczaw, ze względu na swój kwaśny smak można dodawać z powodzeniem do sałatek, sosów czy nadzienia pierogów.

Hanna Szymanderska w swej książce "Z łąki na talerz" proponuje przepis na zupę pasterską, nieco odmienioną szczawiową.

Zupa pasterska

Składniki:

szklankę posiekanego świeżego szczawiu
400 g cebuli
2 łyżki posiekanej zielonej mięty
2 łyżki oleju
jajko
200 g owczego sera
sól, pieprz
4-5 szklanek lekkiego bulionu lub przegotowanej wody

Przygotowanie:

W rondlu należy rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, dodajemy szczaw i wlewamy gorący bulion. Gotujemy 15 minut na małym ogniu.

Starty owczy ser mieszamy z solą, pieprzem, jajkiem i 2-3 łyżkami wywaru z cebuli, wlewamy do zupy, mieszamy i podgrzewamy 5-6 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy miętą.