Naturalny eliksir młodości. Co zrobić z borówki amerykańskiej?
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Pyszne, przywołujące na myśl letnie dni owoce często wprost z krzaczka lądują w naszych ustach. Niekiedy są dodatkiem do deserów, jednak zdecydowanie zbyt często zapominamy o tym, że ich smakiem możemy rozkoszować się również zimą. Wystarczy, że właśnie teraz zamkniemy je w słoiku. Co można zrobić z borówki amerykańskiej? Opcji jest wiele. A każda niezwykle smaczna.
Spis treści:
Co zrobić z nadmiarem borówki amerykańskiej? Oto jak przerobić borówkę amerykańską
Latem jemy je wręcz garściami, rozkoszując się słodkim, lekkim smakiem borówkowego miąższu. Tej przyjemności wcale nie trzeba sobie odmawiać. Borówki amerykańskie nazywane są bowiem skarbnicą zdrowia, pozytywnie wpływając na pracę naszego organizmu.
Borówka amerykańska:
- poprawia pracę narządu wzroku
- przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych
- zapobiega marskości wątroby
W Polsce jest wręcz uwielbiana. To naturalny eliksir młodości, który pozytywnie wpływa na pamięć, normalizuje ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega dysfunkcjom w pracy układu trawiennego, a dodatkowo poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci i uzupełnia niedobory witaminowe i mineralne w organizmie.
W sezonie borówką amerykańską można zajadać się do woli. Ale jej smak i bogactwa odżywcze warto zachować również na nieco chłodniejsze, zimowe dni.
Zobacz również: Ten pyszny koktajl pomoże ci spalić tłuszcz. Metabolizm przyspieszy, a kilogramy zaczną znikać
Co można zrobić z borówek na zimę?
Owoce borówki, w zależności od odmiany, dojrzewają od początku lipca do końca września. Właśnie teraz powinniśmy więc zamknąć ich smak w słoiku, aby kolejno cieszyć się nim w zimie. Z owoców przygotujemy między innymi pyszny dżem.
Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej? To nic trudnego. Potrzebować będziemy:
- 1 kg borówki amerykańskiej
- 300 g cukru
- 1 łyżeczkę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Borówki dokładnie umyj, lekko rozgnieć widelcem, a następnie umieść w dużym garnku. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając. W tym momencie, jeśli nie czujesz się pewnie, możesz dodać substancję żelującą - zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu.
- Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez około 20 minut, nieustannie mieszając, tak, aby dżem nie przywarł do dna.
- Przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręć i poczekaj aż wystygnie. Gotowe!
Z borówki amerykańskiej przygotujesz również pyszny sok.
Zobacz również: Wspiera serce i wspomaga wzrok. Zasyp cukrem i wsadź do słoików
Jak zrobić borówki w słoiku?
Zimą rozkoszować możemy się także smakiem borówkowego kompotu. Można go podawać zarówno na zimno, w formie lemoniady, jak również na ciepło. Potrzebować będziemy:
- 1 kg borówek,
- ok. 1,5 litra wody,
- 60 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Małe buteleczki lub słoiki dokładnie wymyj i wyparz. Do każdego szklanego pojemniczka wsyp borówki tak, aby zajęły około 50 proc. jego objętości.
- Borówki zalej wrzącą wodą.
- Buteleczki lub słoiczki dokładnie zakręć, a następnie przełóż do dużego garnka z gorącą wodą. Pasteryzuj przez około 20 minut.
- Po upływie tego czasu słoiki umieść na blacie pokrywką do dołu na kolejne 24 godziny.
Z borówki amerykańskiej przygotować można również pyszną nalewkę. Pijąc odrobinę po obfitym posiłku w mig pożegnasz problemy trawienne.
Zobacz również: Prosty przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej na spirytusie
Czy można mrozić borówki?
Borówki, chcąc zajadać się nimi również zimą, wystarczy najzwyczajniej zamrozić. To bezpieczny proces, który pozwoli kolejno w trakcie zimowych dni zaskoczyć naszych gości bądź domowników pysznym ciastem lub deserem z dodatkiem letnich przysmaków.
Jak mrozić borówki? Owoce wystarczy dokładnie umyć, wysuszyć, a kolejno umieścić w foliowych woreczkach i wrzucić do zamrażarki. Do każdego woreczka można też dodać łyżeczkę cukru, a kolejno dokładnie wymieszać go z owocami. Pamiętajmy jednak, aby nie przechowywać ich w zamrażarce zbyt długo.
Zobacz również: Poprawia odporność, leczy trądzik, ratuje schorowane jelita. Pij codziennie na czczo