Produkty bogate w błonnik: Dlaczego warto je jeść?

Co zrobić, żeby włączyć do diety więcej błonnika?
Co zrobić, żeby włączyć do diety więcej błonnika?123RF/PICSEL

Błonnik pokarmowy: Co to takiego?

Jak wprowadzić błonnik do diety?INTERIA.TVINTERIA.TV

Dlaczego błonnik jest ważny w diecie? Lista najważniejszych funkcji

  • Jego obecność w codziennych posiłkach jest korzystna dla rozwoju zdrowej mikroflory jelitowej.
  • Zapobiega wzdęciom i zaparciom, jest kluczowy dla regularnych wypróżnień poprzez zwiększanie masy i objętości stolca.
  • Pęczniejąc w żołądku, na długo pozostawia uczucie sytości. Pomaga w kontrolowaniu spożywania odpowiedniej ilości jedzenia, bez podjadania. Ogranicza wchłanianie tłuszczu. Zmniejsza się ochota na słodycze i niezdrowe przekąski.
  • Regularne spożywanie błonnika niweluje ryzyko pojawienia się stanów zapalnych jelita, hemoroidów, a także nowotworów jelita grubego.
  • Za sprawą pozytywnego wpływu na poziom cholesterolu i cukru we krwi sprzyja ochronie przed chorobami układu krążenia oraz cukrzycą.
  • Korzystnie wpływa na pracę trzustki oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
Nieodpowiednia dieta jest najczęstszą przyczyną problemów trawiennych
Nieodpowiednia dieta jest najczęstszą przyczyną problemów trawiennych123RF/PICSEL

Produkty bogate w błonnik

Produkty zbożowe jako źródła błonnika

Zamiast pszennej kajzerki, wybierz pieczywo z ziarnami
Zamiast pszennej kajzerki, wybierz pieczywo z ziarnami123RF/PICSEL

W czym jest dużo błonnika? W nasionach i orzechach!

Warzywa i rośliny strączkowe bogate w błonnik

Karczochy to doskonałe warzywne źródło błonnika
Karczochy to doskonałe warzywne źródło błonnika123RF/PICSEL

Owoce bogate w błonnik