Prosta przekąska z dojrzałych pomidorów. Latem szykuję zapas na zimowe podjadanie
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Smakosze upierają się, że najlepiej smakują wysuszone promieniami włoskiego lub hiszpańskiego słońca. Doświadczeni kucharze zapewniają, że obłędnie pyszne suszone pomidory możemy przygotować także w zaciszu domowym. To dodatek idealny do sałatek, kanapek, makaronów oraz różnych wymyślnych dań. Choć sklepy oferują szeroki wybór gotowych pomidorów w słoiku, gwarantujemy, że nigdy nie będą tak smaczne, jak domowe.
Spis treści:
Suszone pomidory w oleju na zimę
Miąższ dojrzewających w słońcu pomidorów zamyka w sobie smak upalnego lata. Ich wyjątkowy kolor, intensywny smak oraz apetyczny aromat sprawiają, że chcemy cieszyć się nimi jak najdłużej. Ciekawym patentem na smakowitą przekąskę są suszone pomidory, którymi z lubością będziemy zajadać się mroźną zimą. Doświadczeni kucharze podpowiadają, by do suszenia wybierać jedynie w pełni dojrzałe i pozbawione skaz pomidory. Okazuje się, że nie bez znaczenia jest także ich odmiana. Specjaliści polecają m.in. Lima, San Marzano, śliwkowe (nazywane także rzymskimi) oraz koktajlowe.
Składniki na suszone pomidory w oleju
- 2 kg mięsistych pomidorów (najlepiej San Marzano)
- 3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy
- 2 łyżki octu 10%
- do smaku: 1 płaska łyżeczka soli, szczypta soli, świeże ząbki czosnku, suszony rozmaryn, szałwia, oregano, bazylia, kapary z zalewy
Przygotowanie suszonych pomidorów w oleju
- Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Łyżeczką delikatnie wydrążamy gniazda nasienne. Nie jest to czynność obowiązkowa, ale przyspieszy suszenie.
- Tak przygotowane warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, by każda połówka leżała przeciętą stroną do góry.
- Każdego pomidora skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i wybranymi przyprawami. Doskonale pasują m.in. suszone oregano, bazylia, rozmaryn.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90-120 st. C i suszymy od 4 do 7 godzin. Co jakiś czas warto sprawdzić, czy pomidory za bardzo się nie przypalają.
- Pomidory różnej wielkości mogą mieć inny czas suszenia, dlatego warto na bieżąco wyciągać z piekarnika te, które są już gotowe.
- W międzyczasie myjemy, wyparzamy i dokładnie wycieramy słoiki. Na ich dno wykładamy gotowe pomidory, zasypujemy porcją przypraw oraz dodatków, aż do zapełnienia całych.
- Suszone pomidory z przyprawami zalewamy olejem roślinnym lub oliwą, a następnie dokładnie dociskamy. Ważne, by pozbyć się nagromadzonego wewnątrz powietrza.
- Tak przygotowane słoiki z pomidorami szczelnie zamykamy. Zanim trafią do spiżarni, warto poddać je procesowi pasteryzacji.
Jak pasteryzować suszone pomidory?
Najlepszą metodą na bezpieczne pasteryzowanie suszonych pomidorów będzie wstawienie ich do zimnego piekarnika. W kolejnym kroku ustawiamy temperaturę 120 st. C i pozwalamy słoikom powoli się nagrzewać. Kiedy urządzenie zasygnalizuje osiągnięcie wybranej temperatury, pozostawiamy przetwory w środku na ok. 25-30 minut. Doświadczone panie domu polecają także stosowanie metody "na mokro", czyli w garnku.
Zaczynamy od wyłożenia naczynia bawełnianą ściereczkę, a następnie wkładamy do środka słoiki wieczkiem do góry. Na tym etapie musimy przypilnować, by nie stykały się ze sobą. W kolejnym kroku dolewamy wodę do ok. ¾ wysokości słoików i zaczynamy podgrzewać. Od momentu zagotowania się wody pasteryzujemy pomidory przez 20-25 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy gorące słoiki i ustawiamy je na blacie wieczkiem do dołu. Do poprawnej pozycji możemy odwrócić je dopiero wtedy, gdy całkowicie wystygną.
Sprawdź również: