Prosta receptura, niebanalny smak. Deser matcha-misu
Przepis autorstwa Ewy Wachowicz na matcha-misu pozwala na stworzenie wykwintnego deseru w domowych warunkach. To idealnie skomponowana mieszanka smaków z wykorzystaniem herbaty matcha i delikatnego mascarpone.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Matcha-misu. Składniki
- 4 żółtka
- 4 łyżki erytrolu
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1 laska wanilii
- 600 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- ½ szklanki - wody
- 1 kieliszek likieru cytrynowego
- okrągłe biszkopty
- konfitura borówkowa
DEKORACJA
- herbata matcha
- pistacje bez soli

Matcha-misu. Sposób przygotowania
- Żółtka wybić do miski (białka można zamrozić do innego deseru).
- Dodać erytrol, cukier waniliowy i miąższ z laski wanilii.
- Utrzeć nad gorącą kąpielą wodną. Odstawić do wystudzenia.
- Do serka mascarpone porcjami dodać przestudzone żółtka i zmiksować (ser powinien mieć temperaturę pokojową).
- Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Zieloną herbatę matcha wsypać do miseczki. Zalać wodą o temp. ok. 80 st. C. Rozpuścić. Wlać likier. Wymieszać.
- W naparze zanurzyć biszkopty i ułożyć na dnie słoiczków lub pucharków (po 2-3 ciasteczka).
- Na biszkopty dać trochę masy.
- Na masę konfiturę borówkową i znowu nasączone herbatą ciastka, następnie ponownie masę.
- Udekorować posiekanymi pistacjami i herbacianym proszkiem matcha.
- Schłodzić w lodówce.
Polecamy również:
