„Ewa gotuje”: Matcha-misuPolsat

Prosta receptura, niebanalny smak. Deser matcha-misu

Przepis autorstwa Ewy Wachowicz na matcha-misu pozwala na stworzenie wykwintnego deseru w domowych warunkach. To idealnie skomponowana mieszanka smaków z wykorzystaniem herbaty matcha i delikatnego mascarpone.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Matcha-misu. Składniki

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki erytrolu
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 600 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • ½ szklanki - wody
  • 1 kieliszek likieru cytrynowego
  • okrągłe biszkopty
  • konfitura borówkowa

DEKORACJA

  • herbata matcha
  • pistacje bez soli
Matcha to "napój-orkiestra", który zawiera sporo cennych dla zdrowia składników
Matcha to "napój-orkiestra", który zawiera sporo cennych dla zdrowia składników123RF/PICSEL

Matcha-misu. Sposób przygotowania

  1. Żółtka wybić do miski (białka można zamrozić do innego deseru). 
  2. Dodać erytrol, cukier waniliowy i miąższ z laski wanilii. 
  3. Utrzeć nad gorącą kąpielą wodną. Odstawić do wystudzenia. 
  4. Do serka mascarpone porcjami dodać przestudzone żółtka i zmiksować (ser powinien mieć temperaturę pokojową). 
  5. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego. 
  6. Zieloną herbatę matcha wsypać do miseczki. Zalać wodą o temp. ok. 80 st. C. Rozpuścić. Wlać likier. Wymieszać. 
  7. W naparze zanurzyć biszkopty i ułożyć na dnie słoiczków lub pucharków (po 2-3 ciasteczka). 
  8. Na biszkopty dać trochę masy. 
  9. Na masę konfiturę borówkową i znowu nasączone herbatą ciastka, następnie ponownie masę. 
  10. Udekorować posiekanymi pistacjami i herbacianym proszkiem matcha. 
  11. Schłodzić w lodówce.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News