Proste i niezawodne. Najlepsze andrzejkowe ciasto zrobisz w 15 minut

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kawałek czekoladowego ciasta na prostokątnym talerzyku, obok kilka kostek czekolady i posypka z kakao, w tle reszta ciasta na złotej tacy.
To ciasto czekoladowe nigdy mnie nie zawiodło. Smakuje wszystkim w każde andrzejki123rf.com123RF/PICSEL

Mój niezawodny przepis na andrzejkową zabawę

Zobacz również:

Najlepsze ciasto czekoladowe idealne na andrzejki

Okrągłe ciasto pokryte grubą warstwą czekoladowego kremu, leżące na papierze do pieczenia na szarej powierzchni, obok znajduje się łyżka z rozsmarowaną czekoladą.
Wierzch ciasta można polać roztopioną czekoladą, nutellą lub obsypać tylko cukrem pudremafrica-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)123RF/PICSEL

Składniki

  • 75 g masła
  • 100 g czekolady ciemnej (nie więcej niż 50% kakao)
  • pół szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1/2 lub 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do polewy: 100 g czekolady ciemnej i 20 g masła
1 godz. 0 min
3-4
  • Jajka ogrzać do temperatury pokojowej. To jeden z niezbędnych elementów zapobiegającym tworzeniu się zakalca.
  • Dno małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli chcemy zrobić większe ciasto, podwajamy ilość wszystkich składników i pieczemy w niewielkiej kwadratowej formie lub w dużej tortownicy (26 cm średnicy).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra-dół).
  • W niewielkim garnku umieścić masło i czekoladę połamaną na kostki, podgrzewać na maleńkim ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę.
  • Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać dokładnie. Masa ma stygnąć.
  • W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Zajmie to ok. 5 minut.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  • Do mąki dodać ubitą masę jajeczną oraz masę czekoladową i wymieszać tylko do połączenia się składników. To ważne! Nie mieszamy dłużej niż tylko do pierwszego połączenia się składników, inaczej ryzykujemy zakalcem.
  • Przelewamy wszystko do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40-45 minut. Po przekroczeniu 35 minut sprawdzajmy patyczkiem wbijanym w różne miejsca (zwłaszcza w sam środek), czy ciasto jest już gotowe. Gdy patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu możemy polać je polewą przygotowaną z tabliczki gorzkiej czekolady połączonej z 20 g masła, możemy posypać je orzechami (świetnie będą pasować orzechy laskowe), posypać samym cukrem pudrem lub zostawić bez niczego. To ciasto jest pyszne samo w sobie.

Zobacz również:

    Okrągłe, lekko przypieczone pączki ułożone na stole oraz w szklanym słoiku, w tle fioletowy napis kuchnia i logo interia kobieta.
    Kobieta.interia.pl/kuchniaCanva ProINTERIA.PL
    "Ewa gotuje": Rosół na jagnięciniePolsat