Prosty przepis na kiszone cytryny. Przygotujesz z nich doskonałą lemoniadę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kiszone cytryny są idealne na zimę, bo to cenny rezerwuar witaminy C
Kiszone cytryny są idealne na zimę, bo to cenny rezerwuar witaminy C123RF/PICSEL

Kiszone cytryny hitem internetu. Nadają potrawom wyjątkowego aromatu 

Jak kisić cytryny? Oto prosty przepis 

  • 7 cytryn
  • 7 łyżek soli himalajskiej lub morskiej
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  •  laska cynamonu
  •  szklanka wody
  1. Umyj cytryny i pokrój je na krzyż, nie przecinając skórki do końca.
  2. W każdą kieszonkę wsyp łyżeczkę soli, a następnie delikatnie ściśnij cytrynę, aby puściła sok.
  3. Ułóż przygotowane cytryny w wyparzonym słoiku, dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i laskę cynamonu.
  4. Zalej cytryny sokiem, który wypłynął podczas solenia, oraz wodą, tak aby płyn całkowicie przykrył cytryny.
  5. Zakręć słoik i odstaw na około 3-4 tygodnie, co kilka dni delikatnie potrząsając słoikiem.
Z kiszonej cytryny możemy przygotować smaczną lemoniadę
Z kiszonej cytryny możemy przygotować smaczną lemoniadę123RF/PICSEL

Lemoniada z kiszonej cytryny. Oto jak wykorzystać je w kuchni 

  • kilka kostek lodu
  • sok z jednej kiszonej cytryny
  • woda mineralna (gazowana lub nie)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: odrobina cukru i sok z pomarańczy
  • listki świeżej mięty do dekoracji
  1. Umieść kilka kostek lodu w wysokiej szklance.
  2. Wyciśnij bezpośrednio do niej sok z kiszonej cytryny.
  3. Wypełnij resztę naczynia wodą mineralną, wymieszaj i dodaj szczyptę soli.
  4. W razie potrzeby dodaj cukier i sok z pomarańczy dla uzyskania słodszych nut.
  5. Udekoruj listkami mięty.
Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria