Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Żeberka w kapuście
      zdjęcie
      „Ewa gotuje”: Żeberka w kapuściePolsat

      Prosty przepis na żeberka w kapuście kiszonej od Ewy Wachowicz

      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij

      Żeberka w kapuście to tradycyjne danie, które łączy w sobie soczyste mięso wieprzowe, aromaty kiszonej kapusty oraz bogactwo przypraw i dodatków takich jak suszone grzyby, żurawina i miód. Opisany przepis krok po kroku ukazuje, jak przygotować tę smakowitą potrawę z myślą o rodzinnym obiedzie.

      Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

      Żeberka w kapuście. Potrzebne składniki

      • 1 kg żeberek wieprzowych
      • 1 kg kapusty kiszonej
      • sól
      • pieprz
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej
      • smalec lub masło klarowane do smażenia
      • 2 cebule
      • 4 ząbki czosnku
      • garść suszonych grzybów leśnych
      • 1 łyżka miodu
      • kilka ziarenek ziela angielskiego
      • 3  liście laurowe
      • 1 łyżeczka majeranku
      • garść żurawiny suszonej

      Do podania:

      • ziemniaki w mundurkach
      • koperek

      Sposób przygotowania żeberek w kapuście

      1. Grzyby namoczyć. 
      2. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. 
      3. Obsmażyć w gęsiarce na mocno rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym. 
      4. Przełożyć na deskę. W tym samym naczyniu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. 
      5. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić grzyby - razem z wodą, w której się moczyły. 
      6. Dodać połowę odciśniętej i posiekanej kapusty. 
      7. Na kapuście ułożyć żeberka. Polać miodem. 
      8. Przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. 
      9. Dorzucić żurawinę i resztę kapusty. 
      10. Wlać odrobinę wrzątku, przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. 

      Podawać z ziemniakami w mundurkach (z koperkiem).

      Polecamy również: 

      Ewa Wachowicz
      Ewa Wachowiczmateriały prasowe
      Przejdź na