Prosty przepis na żeberka w kapuście kiszonej od Ewy Wachowicz
Żeberka w kapuście to tradycyjne danie, które łączy w sobie soczyste mięso wieprzowe, aromaty kiszonej kapusty oraz bogactwo przypraw i dodatków takich jak suszone grzyby, żurawina i miód. Opisany przepis krok po kroku ukazuje, jak przygotować tę smakowitą potrawę z myślą o rodzinnym obiedzie.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Żeberka w kapuście. Potrzebne składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kapusty kiszonej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- smalec lub masło klarowane do smażenia
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów leśnych
- 1 łyżka miodu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- garść żurawiny suszonej
Do podania:
- ziemniaki w mundurkach
- koperek
Sposób przygotowania żeberek w kapuście
- Grzyby namoczyć.
- Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i papryką.
- Obsmażyć w gęsiarce na mocno rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym.
- Przełożyć na deskę. W tym samym naczyniu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić grzyby - razem z wodą, w której się moczyły.
- Dodać połowę odciśniętej i posiekanej kapusty.
- Na kapuście ułożyć żeberka. Polać miodem.
- Przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem.
- Dorzucić żurawinę i resztę kapusty.
- Wlać odrobinę wrzątku, przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.
Podawać z ziemniakami w mundurkach (z koperkiem).
Polecamy również:
