Przepis na długowieczność. Prosta zupa podstawą diety stulatków z Sardynii

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Podstawą diety stulatków z Sardynii jest zupa minestrone
Podstawą diety stulatków z Sardynii jest zupa minestrone123RF/PICSEL

Czym są "niebieskie strefy"? Miejsca, gdzie żyje się najdłużej

  1. Dieta bogata w składniki odżywcze: Mieszkańcy Niebieskich Stref spożywają głównie owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, chude mięso, oliwę z oliwek, ryby i pełnoziarniste produkty. Jednocześnie ograniczają ilość zjadanego mięsa.
  2. Codzienna aktywność fizyczna: Spacery, praca w ogrodzie czy spontaniczny ruch w ciągu dnia odgrywają kluczową rolę w ich stylu życia.
  3. Dbanie o relacje towarzyskie: Silne więzi społeczne są fundamentem ich zdrowia psychicznego.
  4. Dbanie o relaks: Harmonia między pracą a odpoczynkiem to częsty element ich codzienności.
Zupa minestrone to witaminowa i odżywcza "bomba" z prostych i dostępnych składników
Zupa minestrone to witaminowa i odżywcza "bomba" z prostych i dostępnych składników 123RF/PICSEL

Prosty przepis na długowieczność. Zupa, która opóźnia starzenie

Zupa minestrone to sekret mieszkańców Sardynii, którzy dożywają często 100 lat
Zupa minestrone to sekret mieszkańców Sardynii, którzy dożywają często 100 lat123RF/PICSEL

Jak przygotować zupę minestrone? Przepis inspirowany rodziną Melis

  • 150 g suchej cieciorki,
  • 150 g suchej czerwonej fasoli,
  • 150 g suchej białej fasoli,
  • 4 świeże pomidory lub 350 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków,
  • 7 szklanek wody lub bulionu warzywnego,
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • 4 marchewki.
  • cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • listek laurowy,
  • łyżeczka oregano,
  • szklanka makaronu typu coqulliettes
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Ciecierzycę i fasolę namocz w dużej ilości wody na całą noc.
  2. Posiekaj cebulę, seler, marchewkę i czosnek.
  3. W dużym garnku podgrzej oliwę i podsmaż warzywa, aż cebula będzie szklista.
  4. Dodaj odcedzone nasiona strączkowe, ziemniaki, pomidory oraz przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka. W razie potrzeby dolej wody.
  5. Podawaj z ugotowanym makaronem i chlebem na zakwasie. 
"Ewa gotuje": Minestrone. Tradycyjna włoska jarzynówkaPolsat