Przepis na idealne kotlety schabowe

Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych potraw serwowana na obiad. Te z dodatkiem sera mimolette i suszonej papryki zyskują niecodzienny kolor i smak. Musisz ich spróbować.

Kotlety schabowe mają wielu miłośników i nic w tym dziwnego. Dobrze usmażone potrafią być daniem idealnym
Kotlety schabowe mają wielu miłośników i nic w tym dziwnego. Dobrze usmażone potrafią być daniem idealnym 123RF/PICSEL

Schab umyj, osusz, pokrój na plastry. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem.

Ser mimolette  zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj bułkę tartą i paprykę suszoną, wymieszaj. Jajka lekko roztrzep. Kotlety namocz w śmietanie, panieruj w mące, jajku i serowej mieszance (panierka powinna być dość gruba).

Dużą ilość oleju rozgrzej w głębokiej patelni, smaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Kotlety schabowe podawaj z ziemniakami lub ryżem i surówką. 

Jeżeli lubisz kotlety schabowe, wypróbuj także inne przepisy:  kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamowąkotlety parówkowe oraz kotlety z łopatki z papryką.
***

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Owoce z lasu pod kruszonkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas