Przepis na idealne kotlety schabowe
Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych potraw serwowana na obiad. Te z dodatkiem sera mimolette i suszonej papryki zyskują niecodzienny kolor i smak. Musisz ich spróbować.
Schab umyj, osusz, pokrój na plastry. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem.
Ser mimolette zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj bułkę tartą i paprykę suszoną, wymieszaj. Jajka lekko roztrzep. Kotlety namocz w śmietanie, panieruj w mące, jajku i serowej mieszance (panierka powinna być dość gruba).
Dużą ilość oleju rozgrzej w głębokiej patelni, smaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotlety schabowe podawaj z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Jeżeli lubisz kotlety schabowe, wypróbuj także inne przepisy: kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamową, kotlety parówkowe oraz kotlety z łopatki z papryką.
***
Zobacz również: