Reklama

Reklama

Przepis na idealne kotlety schabowe

Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych potraw serwowana na obiad. Te z dodatkiem sera mimolette i suszonej papryki zyskują niecodzienny kolor i smak. Musisz ich spróbować.

Składniki

  • pół kg schabu bez kości
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 10 dag sera mimolette
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka mąki
  • sól, pieprz
  • słodka papryka mielona
  • olej do smażenia

Schab umyj, osusz, pokrój na plastry. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem.

Ser mimolette  zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj bułkę tartą i paprykę suszoną, wymieszaj. Jajka lekko roztrzep. Kotlety namocz w śmietanie, panieruj w mące, jajku i serowej mieszance (panierka powinna być dość gruba).

Dużą ilość oleju rozgrzej w głębokiej patelni, smaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Kotlety schabowe podawaj z ziemniakami lub ryżem i surówką. 

Jeżeli lubisz kotlety schabowe, wypróbuj także inne przepisy:  kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamowąkotlety parówkowe oraz kotlety z łopatki z papryką.
***

Reklama

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kotlety schabowe | obiad | schab | wieprzowina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje