Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika: Wyjdą idealnie chrupiące!

Placki ziemniaczane z piekarnika to zdrowsza wersja kultowego i prostego dania, które nie wymaga wiele czasu, ani składników. Można podawać je w wersji na słono, słodko, ze śmietaną lub sosem grzybowym. Cieszą się popularnością w różnych zakątkach Polski. Poniżej podajemy przepis idealny na placki ziemniaczane z piekarnika, które wyjdą bardzo chrupiące i nie będą ociekały tłuszczem.

Placki ziemniaczane z piekarnika są zdrowsze i mają mniej tłuszczu
Placki ziemniaczane z piekarnika są zdrowsze i mają mniej tłuszczu123RF/PICSEL

Czym są placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane są znaną potrawą w naszym kraju. Podawać można je na wiele sposobów oraz z różnymi dodatkami. Jedni do placków ziemniaczanych dodają sos grzybowy, inni zaś preferują je w wersji na słodko.

Jakie ziemniaki wybrać do placków ziemniaczanych?

Wybór ziemniaków do placków jest bardzo ważny. Najbardziej nadają się mączyste placki ziemniaczane. Dlaczego? Mają one o wiele mniej skrobi, a ponadto nie zawierają w sobie tyle wody. Jeśli decydujesz się na placki latem, lepiej zrezygnować z młodych odmian i sięgnąć po starsze. Ziemniaki najlepiej trzeć na małych lub średnich oczkach. Najbardziej istotne jest, aby masę odsączyć z wody. Wystarczy zmielone lub starte ziemniaki wyłożyć na sitko umieszczone na misce lub garnku. Chociaż placki ziemniaczane najczęściej się smaży, to o wiele lepiej jest przyrządzić je w piekarniku. Zawierają wtedy mniej tłuszczu i są bardziej chrupiące.

Przepis na idealne placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów, np. z sosem pieczarkowym lub czosnkowym
Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów, np. z sosem pieczarkowym lub czosnkowym123RF/PICSEL

Poniżej przedstawiamy potrzebne do zrobienia placków ziemniaczanych z piekarnika składniki oraz przepis na ich wykonanie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała lub ½ dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju z ryżu o smaku chili
  • ½ pęczka koperku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól, pieprz, majeranek (po około ½ łyżeczki)

Do wykonania sosu potrzebujesz:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ½ pęczka koperku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na początku umyj i obierz ziemniaki na tarce z grubymi oczkami. Pamiętaj o odciśnięciu wody, później dodaj startą cebulę oraz czosnek wraz z posiekanym koperkiem i resztę przypraw. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

2. Na blachę połóż papier do pieczenia. Za pomocą łyżki uformuj z przygotowanej masy placki, jeden obok drugiego.

3. Przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz je przez 25 minut. Po upływie czasu obróć placki na drugą stronę i pozostaw w piekarniku jeszcze na 10-15 minut.

4. Upieczone placki można podawać z np. sosem jogurtowym. Jogurt naturalny wystarczy wymieszać z koperkiem oraz posiekanym czosnkiem. Do smaku dodaj sól oraz pieprz. Smacznego!

Co dodawać do placków ziemniaczanych?

Oprócz podstawowych składników do placków ziemniaczanych należy dodać również przyprawy. Jakie warto wziąć pod uwagę? Podstawą jest sól oraz pieprz. Jeśli zaś preferujesz wersję na słodko, wybierz po prostu cukier. Dla urozmaicenia dania dodaj posiekaną cebulę i słodką paprykę. Placki ziemniaczane można jadać również z sosem grzybowym oraz czosnkowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas