Doskonale smakują z purée i żurawiną. Alternatywa dla mielonych

Jak przygotować pulpety z żurawiną?
Jak przygotować pulpety z żurawiną?123RF/PICSEL

Jakie mięso do pulpetów?

Pulpety mielone z dodatkiem żurawiny - produkty

Pulpety smażymy z każdej strony na patelni
Pulpety smażymy z każdej strony na patelni 123RF/PICSEL
  • 0,5 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,2 l bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • żurawina w słoiczku
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • olej roślinny

Wyborne pulpeciki - przepis

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy wymienione przyprawy i wbijamy jajko.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki. Smażymy z każdej strony na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
  3. Kiedy pulpety się zarumienią, zalewamy je 2 szklankami bulionu, zabezpieczamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut.
  4. Pozostałą część bulionu mieszamy z dwiema łyżkami mąki, łączymy do momentu całkowitego rozpuszczenia się grudek i wlewamy na patelnię z klopsami.
  5. Danie podgrzewamy jeszcze przez 5-8 minut i wykładamy na talerz, dekorując kilkoma łyżkami żurawiny ze słoiczka. Smacznego!
Jak zrobić pulpety po koreańsku?Interia KulinariaInteria Kulinaria