Przepisy Ewy Wachowicz na nietypowe zupy wiosenne z młodych warzyw

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Dietetyczne zupy wiosenne z młodych warzyw - przepisy Ewy Wachowicz
Dietetyczne zupy wiosenne z młodych warzyw - przepisy Ewy Wachowiczmateriał partnera

Domowa przyprawa warzywna - przepis Ewy Wachowicz

  • 100 g suszonych warzyw: marchewka, pietruszka, seler
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki soli morskiej
  1. Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. 
  2. Używać tak, jak każdą popularną przyprawę warzywną. 

Przepis Ewy Wachowicz na wiosenną zupę z rzodkiewką

Wiosenna zupa z rzodkiewką
Wiosenna zupa z rzodkiewkąmateriał partnera
  • 1 l wywaru drobiowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • pieprz
  • pęczek koperku do dekoracji 
  1. W garnku rozgrzać masło. 
  2. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć. 
  3. Wlać wywar, przykryć i ugotować. 
  4. Dorzucić pokrojone w plastry rzodkiewki i pod przykryciem gotować jeszcze przez 10 minut. 
  5. Serek dodać do śmietany. Wymieszać. 
  6. Zahartować gorącą zupą i przelać do garnka.
  7. Zagotować. 
  8. Pod koniec przyprawić pieprzem.
  9. Podawać w kubku. Udekorować koperkiem.

Zupa z... sałaty

Zupa z sałaty
Zupa z sałaty123RF/PICSEL
  • 60 g ryżu
  • 250 ml mleka lub śmietany
  • 500 ml bulionu
  • 5 liści sałaty
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw
  • sól
  • pieprz 
  • białe pieczywo
  • 3 łyżki - masła 
  • Ryż zemleć na mączkę. 
  • Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałatę. 
  • Zmiksować. 
  • Przelać do garnka. 
  • Zagotować. 
  • Doprawić solą i pieprzem. 
  • Posypać grzankami.

Przepis Ewy Wachowicz na zupę z jarmużem

Zupa z jarmużu - przepis Ewy Wachowicz
Zupa z jarmużu - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 1 młoda marchewka
  • 1 młoda pietruszka
  • ½ młodego selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 10 liści jarmużu
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz 
  1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. 
  2. Przesmażyć w garnku, na mocno rozgrzanym maśle. 
  3. Zalać wodą.
  4.  Doprawić domową mieszanką przypraw. 
  5. Przykryć i gotować do miękkości.
  6. W drugim garnku zagotować wodę. 
  7. Posolić, wlać ocet jabłkowy. 
  8. Wrzucić liście jarmużu. 
  9. Przykryć i podgotować. 
  10. Gdy liście zmiękną, przełożyć je do miski z wodą i kostkami lodu aby nie straciły koloru. 
  11. Z każdego liścia odciąć twardą część. Liście pokroić i wrzucić do warzyw w garnku. 
  12. Zabielić zahartowaną śmietaną. 
  13. Przyprawić solą i pieprzem. 

Zupa krem z kalafiora z curry - przepis Ewy Wachowicz

Zupa kalafiorowa z curry
Zupa kalafiorowa z curry materiał partnera
  • 1 kalafior
  • wywar drobiowy
  • 1 łyżeczka curry
  • 250 ml śmietany
  • sól
  • pieprz 
  • grzanki
  • natka pietruszki 
  1. Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować. 
  2. Gdy kalafior zmięknie, przyprawić curry i gotować przez około 5 minut. 
  3. Zabielić śmietaną, zahartowaną gorącą zupą. 
  4. Zmiksować. 
  5. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  6. Podawać w kubku - z grzankami i posiekaną natką pietruszki
„Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat
Przejdź na