Przygotuj dziś, a zimą będą na wagę złota. Proste przetwory z buraków

Buraki to prawdziwa witaminowa bomba, po którą warto sięgać nie tylko w sezonie, ale również zimą, gdy najbardziej potrzebujemy zastrzyku składników odżywczych. Już dziś warto więc przygotować pyszne i zdrowe buraczane przetwory, które nie tylko obłędnie smakują, ale mają mnóstwo witamin. Oto trzy sprawdzone przepisy, które pokochacie!

Buraczki na zimę to pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu
Buraczki na zimę to pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu 123RF/PICSEL

Buraczki na zimę w zalewie octowej

Doskonale pasują zarówno do mięsnych dań obiadowych, ale sprawdzą się również jako przekąska lub dodatek do kolacji.

Sposób przygotowania:

1. Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki. Przygotuj zalewę, mieszają wodę z octem, solą i cukrem.

2. Przełóż buraki do wyparzonych wcześniej słoików. Dodaj ziarna pieprzu, ziele i liść laurowy. Zalej je gorącą zalewą.

3. Pasteryzuj buraki około 20 minut i zostaw do ostygnięcia.

Buraczki na zimę z przyprawami

Buraczki na zimę z korzennymi przyprawami to prosty w przygotowaniu, pyszny dodatek do potraw. To również witaminowa, rozgrzewająca bomba, która zimą smakuje najlepiej.

Sposób przygotowania:

1. Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Warzywa zetrzyj na tarce, dopraw mielonym cynamonem, utłuczonymi goździkami, pieprzem i solą do smaku.

2. Przygotuj zalewę, gotując wodę z octem i cukrem. Pokrojone buraki przełóż do wyparzonych słoików i zalej zalewą.

3. Pasteryzuj buraki około 15 minut.

Zakwas z buraków to bogactwo witamin i minerałów
Zakwas z buraków to bogactwo witamin i minerałów123RF/PICSEL

Zakwas z buraków: Przepis z sokiem z kiszonych ogórków

Zakwas z buraków to doskonałe źródło probiotyków, które pomagają utrzymać zdrową florę bakteryjną jelit. Badania wykazały, że regularne spożywanie zakwasu z buraków może pomóc w poprawie funkcjonowania układu trawiennego, zwłaszcza w przypadku problemów z zaparciami lub niestrawnością.

Sposób przygotowania:

1. Umyte, obrane i pokrojone buraki ułóż w słoju. Dodaj obrany i pokrojony czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wodą wymieszaną z solą oraz wodą z kiszonych ogórków lub kapusty.

2. Słój przykryj gazą i przewiąż sznureczkiem.

3. Zakwas odłóż w ciepłym miejscu na kilka dni. 

Zobacz również: 

"Na zdrowie": Buraki warto jeść w każdej postaci. Co w nich takiego jest?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas