Puszysty spód, kwaśna nuta jabłek i górskie szczyty z kremu. Jak przygotować szarlotkę alpejską?

Jak przygotować wyborną szarlotkę alpejską?
Jak przygotować wyborną szarlotkę alpejską?123RF/PICSEL

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Zobacz również:

    Przepis na szarlotkę alpejską

    Kwaśne jabłka to podstawa udanej szarlotki alpejskiej
    Kwaśne jabłka to podstawa udanej szarlotki alpejskiej123RF/PICSEL
    • 200 g mąki pszennej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 duże jajka
    • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
    • 8 g cukru z wanilią lub wanilinowego
    • 100 ml oleju roślinnego
    • 2 kg jabłek, np. Szara Reneta
    • 550 ml wody
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
    • 1-2 galaretki cytrynowe w proszku
    • 100 g białej czekolady
    • 750 ml śmietanki 30%
    • 1 łyżka sproszkowanego cynamonu

    Przygotowanie szarlotki alpejskiej

    1. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy i odstawiamy na bok. W kolejnym kroku oddzielamy białka od żółtek.
    2. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników.
    3. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy pojedynczo żółtka oraz wlewamy cienkim strumieniem olej roślinny.
    4. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Surowe ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 25 × 35 cm.
    5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut lub do uzyskania suchego patyczka. Upieczony spód wyciągamy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.
    6. Kiedy ciasto stygnie, zabieramy się za krem. Białą czekoladę łamiemy do garnka, wlewamy 250 ml śmietanki kremówki i mieszamy do rozpuszczenia.
    7. Tak przygotowaną mieszankę schładzamy w lodówce, a następnie przelewamy do wysokiej miski, dolewamy pozostałą ilość śmietanki i ubijamy mikserem do uzyskania puszystego i sztywnego kremu.
    8. Ostatni etap przygotowania ciasta należy do jabłek. Zaczynamy od dokładnego ich umycia, obrania oraz pokrojenia w kostkę.
    9. Owoce przekładamy do garnka, zalewamy 50 ml wody, dodajemy cukier i cynamon. Podgrzewamy przez 5-8 minut. W tym czasie jabłka delikatnie się rozgotują.
    10. Kiedy jabłka będą gotowe, rozpuszczamy galaretki w 500 ml wody, a następnie wlewamy do jabłek i całość mieszamy.
    11. Lekko ostudzone jabłka z galaretką wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić to wieczorem i wyciągnąć rano.
    12. Na stężałą masę jabłkową wykładamy całą porcję kremu czekoladowo-śmietankowego, a górę obficie posypujemy sproszkowanym cynamonem. Szarlotka alpejska jest gotowa, smacznego!
    „Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat