Puszysty spód, kwaśna nuta jabłek i górskie szczyty z kremu. Jak przygotować szarlotkę alpejską?

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
28
Udostępnij
Jak przygotować wyborną szarlotkę alpejską?
Jak przygotować wyborną szarlotkę alpejską?123RF/PICSEL

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Przepis na szarlotkę alpejską

Kwaśne jabłka to podstawa udanej szarlotki alpejskiej
Kwaśne jabłka to podstawa udanej szarlotki alpejskiej123RF/PICSEL
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 8 g cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 kg jabłek, np. Szara Reneta
  • 550 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 1-2 galaretki cytrynowe w proszku
  • 100 g białej czekolady
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sproszkowanego cynamonu

Przygotowanie szarlotki alpejskiej

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy i odstawiamy na bok. W kolejnym kroku oddzielamy białka od żółtek.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników.
  3. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy pojedynczo żółtka oraz wlewamy cienkim strumieniem olej roślinny.
  4. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Surowe ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 25 × 35 cm.
  5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut lub do uzyskania suchego patyczka. Upieczony spód wyciągamy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.
  6. Kiedy ciasto stygnie, zabieramy się za krem. Białą czekoladę łamiemy do garnka, wlewamy 250 ml śmietanki kremówki i mieszamy do rozpuszczenia.
  7. Tak przygotowaną mieszankę schładzamy w lodówce, a następnie przelewamy do wysokiej miski, dolewamy pozostałą ilość śmietanki i ubijamy mikserem do uzyskania puszystego i sztywnego kremu.
  8. Ostatni etap przygotowania ciasta należy do jabłek. Zaczynamy od dokładnego ich umycia, obrania oraz pokrojenia w kostkę.
  9. Owoce przekładamy do garnka, zalewamy 50 ml wody, dodajemy cukier i cynamon. Podgrzewamy przez 5-8 minut. W tym czasie jabłka delikatnie się rozgotują.
  10. Kiedy jabłka będą gotowe, rozpuszczamy galaretki w 500 ml wody, a następnie wlewamy do jabłek i całość mieszamy.
  11. Lekko ostudzone jabłka z galaretką wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić to wieczorem i wyciągnąć rano.
  12. Na stężałą masę jabłkową wykładamy całą porcję kremu czekoladowo-śmietankowego, a górę obficie posypujemy sproszkowanym cynamonem. Szarlotka alpejska jest gotowa, smacznego!
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniem
      „Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat
      Przejdź na