Pyszne i bogate w składniki odżywcze smarowidło do chleba. Przepis jest banalny

Szybka i prosta w przygotowaniu, przy czym jest bardzo zdrowa. Pasta z kurczaka to wspaniały dodatek do chleba, a także idealny pomysł na błyskawiczną i zdrową kolację. Jak zrobić smarowidło do chleba z kurczaka? Proponujemy dwa przepisy.

Pastę z kurczaka i suszonych pomidorów przygotujesz w kilka minut.
Pastę z kurczaka i suszonych pomidorów przygotujesz w kilka minut. 123RF/PICSEL

Domowe smarowidła często goszczą w polskiej kuchni, i słusznie, bowiem są bogate w składniki odżywcze, urozmaicają dietę i pomagają oczyścić lodówkę "z resztek".

Różnego rodzaju pasty do chleba to znakomity pomysł na szybki i zdrowy posiłek. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią lub zwyczajnie nie mają czasu na mozolne przygotowywanie kanapek. Aby wykonać pastę, zazwyczaj potrzebujemy zaledwie kilku składników, które wystarczy razem połączyć.

Tym razem przedstawiamy dwa przepisy na smarowidło do chleba z gotowanego kurczaka.

Czy gotowany kurczak jest zdrowy?

Mięso drobiowe jest lekkostrawne i ma mało kalorii. Zawiera przy tym dość dużo białka i niewiele tłuszczu. Jest dobrym źródłem minerałów (m.in. żelaza, cynku, magnezu) oraz witamin z grupy B, niacyny, witamin A, D i E. Jest bogate także w cenny koenzym Q.

Mięso z kurczaka najzdrowsze jest gotowane lub przygotowane na parze. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na pochodzenie mięsa i wybierajmy to z ekologicznych hodowli.

Do naszej pasty idealnie sprawdzi się mięso, na którym gotowaliśmy rosół.

Smarowidło do chleba z kurczaka i suszonych pomidorów

  1. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 
  2. Do misy blendera wrzucamy mięso, suszone pomidory, garść natki pietruszki, ziarna słonecznika, podsmażoną cebulkę, olej oraz przyprawy. 
  3. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze trochę oleju. 
  4. Pastę można także rozrzedzić odrobiną bulionu (rosołu).
  5. Możemy dodać też 1-2 łyżki kremowego serka, pasta będzie miała delikatniejszą konsystencję.

Smarowidło do chleba z kurczakiem i jajkiem

Pasta do chleba to idealny wybór pożywne śniadanie.
Pasta do chleba to idealny wybór pożywne śniadanie. 123RF/PICSEL
  1. Jaja gotujemy na twardo. 
  2. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 
  3. Kiedy lekko się zeszkli dorzucamy pokrojony czosnek. 
  4. Do misy blendera dodajemy mięso, jaja, podsmażoną cebulkę i czosnek, natkę pietruszki, przyprawy oraz majonez. 
  5. Całość blendujemy na gładką masę. 
  6. Jeśli nasze smarowidło jest zbyt gęste, można dodać więcej śmietany lub trochę kremowego serka. 
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas