Pyszna witaminowa bomba z domowej spiżarni. Sercowcy powinni codziennie zajadać

Natalia Siedlaczek

Oprac.: Natalia Siedlaczek

Aronia jest pełna witamin i minerałów. Konfitura będzie najlepiej smakować w zimne wieczory
Aronia jest pełna witamin i minerałów. Konfitura będzie najlepiej smakować w zimne wieczory123RF/PICSEL

Aronia. Prawdziwe bogactwo witamin zamknięte w małych kulkach

  • wap­nia
  • ma­gne­zu
  • że­la­za
  • po­ta­su
  • fos­fo­ru
  • sodu
  • cynku

Aronia jest idealna dla sercowców

Owoce aronii to naturalne lekarstwo na nadciśnienie i miażdżycę
Owoce aronii to naturalne lekarstwo na nadciśnienie i miażdżycę123RF/PICSEL

Co zrobić z aronii?

Jak przygotować konfiturę z aronii i jabłek? Przepis jest bardzo prosty

  • 1 kilogram aronii
  • 2 kilogramy jabłek
  • sok z cytryny
  • 400 gramów cukru (możemy użyć mniejszej ilości, jeśli woliny przetwory mniej słodkie)
  1. Owoce dokładnie myjemy, jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy nasienne gniazda i kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Następnie umieszczamy wszystko w dużym garnku i gotujemy, aż owoce rozgotują się i zmiękną. 
  3. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier, dokładnie wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  4. Tak przygotowaną konfiturę umieszczamy w uprzednio przygotowanych słoikach (pamiętajmy, aby je dobrze umyć i wypatrzyć) i pasteryzujemy.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?