Spożywcze skarby pełne błonnika pokarmowego. Ich obecność na talerzu szybko uszczęśliwia jelita

Ziarna to bogactwo błonnika
Ziarna to bogactwo błonnika123RF/PICSEL
  • Rodzaje błonnika dzielimy ze względu na jego zdolność do rozpuszczania się w wodzie. Wyróżniamy przede wszystkim błonnik rozpuszczalny oraz włókno surowe, czyli błonnik nierozpuszczalny.
  • Błonnik to składnik niezbędny do wytworzenia prawidłowej mikroflory bakteryjnej jelit. Produkowany przez niego śluz zmniejsza wchłanianie licznych szkodliwych substancji, które powstają podczas procesów gnilnych.
  • Składniki rozpuszczalne znajdujące się we włóknie pokarmowym hamują syntezę cholesterolu w wątrobie, dzięki czemu mogą realnie zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy.

Czym jest błonnik i jaką pełni funkcję?

Zobacz również:

    • pobudzanie perystaltyki jelit;
    • zmniejszenie stężenia poziomu złego cholesterolu;
    • korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego;
    • ochrona przed hemoroidami i nowotworem jelita grubego;
    • sprawdzanie się w roli prebiotyku, będącego pożywką dla bakterii jelitowych;
    • zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego;
    • zwiększenie wydzielania soków trawiennych i poprawienie tempa przemiany materii.

    Włókno pokarmowe w zbożach

    Deser na bazie nasion chia zapewnia organizmowi dawkę błonnika
    Deser na bazie nasion chia zapewnia organizmowi dawkę błonnika123RF/PICSEL
    • amarantus,
    • chleb żytni razowy,
    • kasza gryczana,
    • nasiona chia,
    • otręby pszenne,
    • pełnoziarnisty chleb żytni,
    • płatki kukurydziane,
    • płatki owsiane
    • ryż brązowy,
    • soczewica czerwona.
    Porcja błonnika na śniadanie nasyci na długo i zadba o kondycję jelit
    Porcja błonnika na śniadanie nasyci na długo i zadba o kondycję jelit123RF/PICSEL

    Owoce - źródło naturalnego błonnika

    • ananasa,
    • banany,
    • jabłka,
    • maliny,
    • morele suszone,
    • pomarańcze,
    • rodzynki,
    • suszone daktyle,
    • suszone śliwki,
    • truskawki,
    • winogrona.

    Warzywa na deficyt błonnika

    Które warzywa są źródłem błonnika?
    Które warzywa są źródłem błonnika?123RF/PICSEL
    • awokado,
    • bakłażana,
    • brokuły,
    • brukselkę,
    • buraki,
    • kalafiora,
    • kapustę pekińską,
    • marchew,
    • pomidora,
    • paprykę czerwoną,
    • ziemniaki.

    Dieta strączkowa i wysokobłonnikowe dodatki

    • bobem,
    • ciecierzycą,
    • fasolą czarną,
    • fasolką szparagową,
    • groszkiem zielonym,
    • soczewicą,
    • soją.
    • nasiona lnu,
    • nasiona sezamu,
    • orzechy włoskie,
    • orzeszki ziemne,
    • pestki słonecznika,
    • pistacje.
    Jak wprowadzić błonnik do diety?INTERIA.TVINTERIA.TV