Pyszne jak tradycyjne, ale przyrządzisz dużo szybciej. Gołąbki po cygańsku
Ile razy ty lub twoja rodzina mieliście ochotę na gołąbki, ale rezygnowaliście z powodu braku czasu na długotrwałe gotowanie i czasochłonne przygotowywanie? Od teraz nie musisz zmieniać planów, bo pełny smak klasycznych gołąbków uzyskasz spędzając w kuchni zaledwie kilka chwil. Wypróbuj nasz niezawodny sposób na gołąbki po cygańsku.
Jedno z ulubionych dań Polaków
Tradycyjne gołąbki, czyli soczysty farsz z mięsa mielonego i ryżu zawinięty w liście kapusty, zna chyba każdy. Nie bez powodu uchodzi on - obok pierogów ruskich czy żurku - za ukochane danie Polaków. Pyszne, pożywne danie smakuje niemal wszystkim, a receptur, sposobów doprawiania i "patentów" na sos pomidorowy jest tyle, ile pań domu w naszym kraju. A czy wiecie, skąd wzięła się nazwa "gołąbek"? Nie jest to co prawda do końca ustalone, ale przyjmuje się, że nazwa ta może pochodzić od ukraińskiej nazwy tego dania, czyli "hołubci" (gołąbek).
Inne źródła podają, że dawnej w liście kapusty zawijano mięso gołębi. Tak czy inaczej, te pyszne zawijasy podbiły niejedno podniebienie i nie ma co się temu dziwić. Niestety tradycyjna wersja gołąbków wymaga sporo pracy i czasu spędzonego w kuchni. Samo przygotowanie farszu jest dość czasochłonne, ale to przygotowywanie kapusty i zawijanie gołąbków "pożera" najwięcej cennego czasu. Jeśli ty i twoi bliscy przepadacie za połączeniem smakowym kapusty, mięsa mielonego i ryżu, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na ekspresowe gołąbki po cygańsku, które zachowują ten oryginalny smak potrawy, ale można je przygotować znacznie szybciej.
Zobacz również:
Gołąbki po cygańsku - przepis
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 kg białej kapusty,
- ok. 100-120 g ryżu,
- 4 jaja,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 średnie cebule,
- garść kaszy manny lub bułki tartej,
- oleju do smażenia przyprawy: pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Kapustę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij przy użyciu szatkownicy, posyp solą i zagnieć, żeby puściła nadmiar wody.
- Ugotuj ryż, a cebulę poszatkuj i przesmaż razem z mielonym mięsem.
- Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku.
- Z powstałej masy formuj owalne kotlety i podsmaż je ze wszystkich stron do zrumienienia.
- Gołąbki po cygańsku przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem pomidorowym i piecz do miękkości.
- Podawaj z ziemniakami, chlebem lub solo.
Smacznego!
Zobacz także: Najlepszy sposób na pastę jajeczną. Wystarczy dodać łyżeczkę, wyjdzie idealnie kremowa