Pyszne jak tradycyjne, ale przyrządzisz dużo szybciej. Te gołąbki zachwycają smakiem

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak zrobić gołąbki po cygańsku?
Jak zrobić gołąbki po cygańsku?123RF/PICSEL

Jedno z ulubionych dań Polaków

Gołąbki po cygańsku - przepis

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 kg białej kapusty, 
  • ok. 100-120 g ryżu, 
  • 4 jaja, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 2 średnie cebule, 
  • garść kaszy manny lub bułki tartej, 
  • oleju do smażenia przyprawy: pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa
Owalne kotlety i podsmaż je ze wszystkich stron do zrumienienia.
Owalne kotlety i podsmaż je ze wszystkich stron do zrumienienia.123RF/PICSEL
  • Kapustę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij przy użyciu szatkownicy, posyp solą i zagnieć, żeby puściła nadmiar wody. 
  • Ugotuj ryż, a cebulę poszatkuj i przesmaż razem z mielonym mięsem. 
  • Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku. 
  • Z powstałej masy formuj owalne kotlety i podsmaż je ze wszystkich stron do zrumienienia. 
  • Gołąbki po cygańsku przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem pomidorowym i piecz do miękkości. 
  • Podawaj z ziemniakami, chlebem lub solo.
„Ewa gotuje”: Zupa gołąbkowaPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?