Reklama

Reklama

Pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Jedyny taki przepis!

Pyzy z mięsem to swojskie, polskie danie, przygotowywane z ziemniaków i mięsa. By smakowały całej rodzinie i zaspokoiły nawet najbardziej wytrawnych smakoszy, warto mieć pod ręką pewny, ponadczasowy przepis. Ten od Roberta Makłowicza zawsze się sprawdza!

Pyzy ziemniaczane z mięsem to danie, które ma sporą grupę wiernych fanów. Nic dziwnego, bo nie tylko świetnie smakują i sycą na długo, ale można je także zamrozić i sięgnąć po nie, gdy nie będziemy mieć pomysłów na ciepły i dodający energii jesienno-zimowy obiad. 

Pyzy z mięsem nie należą może do najszybszych w przygotowaniu dań, ale dobry, sprawdzony przepis i trochę czasu wystarczą, by przyrządzić danie, które pokocha cała rodzina. 

Zobacz również: Rosół jakiego nie jadłeś. Ewa Wachowicz dodaje sekretny składnik! 

Reklama

Pyzy ziemniaczane z mięsem od Roberta Makłowicz

Wielkim fanem swojskich pyz z mięsem jest także Robert Makłowicz - krytyk kulinarny i podróżnik, który, choć był w najbardziej egzotycznych miejscach świata i próbował tysięcy dań, zawsze chętnie wraca do tego sprawdzonego przepisu. 

Przepis na pyzy ziemniaczane wg Roberta Makłowicza:

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 300 gramów mięsa wieprzowego
  • 130 gramów mąki pszennej
  • 15 gramów mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju.

2. Umyj mięso, osusz je przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój w drobniutką kostkę. Tak przygotowane dodaj do cebuli i podduszaj z odrobiną wody.

3. Całość dopraw solą i pieprzem, zamieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia. Po kilkudziesięciu minutach zmiel mięso w maszynce.

4. Do powstałej masy dodaj 1 jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Odstaw. 

5. Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z nich wodę. Możesz do tego użyć na przykład gazy. Tak przygotowane ziemniaki połącz z dwoma jajkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną. 

6. Z ciasta formuj placki, na środku umieść mięsny farsz. Całość dokładnie sklej, tak by powstała kulka.

7. Gotowe pyzy ziemniaczane gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym wypłyną na powierzchnie. Aby się nie skleiły, możesz gotować je mniejszymi porcjami.

Smacznego!

Zobacz również:

Nigdy nie namaczaj w ten sposób bułki do mielonych. Zupełnie stracą smak!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy