Pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Jedyny taki przepis!
Pyzy z mięsem to swojskie, polskie danie, przygotowywane z ziemniaków i mięsa. By smakowały całej rodzinie i zaspokoiły nawet najbardziej wytrawnych smakoszy, warto mieć pod ręką pewny, ponadczasowy przepis. Ten od Roberta Makłowicza zawsze się sprawdza!
Pyzy ziemniaczane z mięsem to danie, które ma sporą grupę wiernych fanów. Nic dziwnego, bo nie tylko świetnie smakują i sycą na długo, ale można je także zamrozić i sięgnąć po nie, gdy nie będziemy mieć pomysłów na ciepły i dodający energii jesienno-zimowy obiad.
Pyzy z mięsem nie należą może do najszybszych w przygotowaniu dań, ale dobry, sprawdzony przepis i trochę czasu wystarczą, by przyrządzić danie, które pokocha cała rodzina.
Pyzy ziemniaczane z mięsem od Roberta Makłowicz
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Przepis na pyzy ziemniaczane wg Roberta Makłowicza:
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju.
2. Umyj mięso, osusz je przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój w drobniutką kostkę. Tak przygotowane dodaj do cebuli i podduszaj z odrobiną wody.
3. Całość dopraw solą i pieprzem, zamieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia. Po kilkudziesięciu minutach zmiel mięso w maszynce.
4. Do powstałej masy dodaj 1 jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Odstaw.
5. Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z nich wodę. Możesz do tego użyć na przykład gazy. Tak przygotowane ziemniaki połącz z dwoma jajkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną.
6. Z ciasta formuj placki, na środku umieść mięsny farsz. Całość dokładnie sklej, tak by powstała kulka.
7. Gotowe pyzy ziemniaczane gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym wypłyną na powierzchnie. Aby się nie skleiły, możesz gotować je mniejszymi porcjami.
Smacznego!
Zobacz również: