Rozgrzewająca zupa ziemniaczana Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi różnicę
Zimą często przygotowujemy zupy rozgrzewające. Taką jest właśnie ziemniaczana z czosnkiem. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.
Uwielbiane przez Polaków, szczególnie w chłodne i mroźne dni. Są sycące i świetnie rozgrzewają nasz organizm. Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani do zup, warto przypomnieć, że dzięki sporej ilości warzyw zapewniają nam odpowiednią dawkę witamin w zimowym czasie. Tym razem polecamypyszną i aromatyczną zupę ziemniaczaną z czosnkiem z przepisu Ewy Wachowicz.
Składniki:
- 2 główki czosnku polskiego,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- 600 ml bulionu drobiowego,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek.
Sprawdź też: Zupy rodem z PRL-u. Jakie przepisy warto odtworzyć?
Opis przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać oliwę(po 1 łyżce), zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 40 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę oliwy i dorzucić pokrojona cebulę.
- Zeszklić na małym ogniu.
- Do cebuli wycisnąć upieczony czosnek.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem, i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając bulion (w sumie około 400 ml).
- Pod koniec gotowania, czyli po upływie około 25 minut, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Zdjąć z gazu i trzymać jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, by składniki ładnie "doszły", a aromaty się połączyły.
- Zmiksować, dolewając pozostałą część bulionu (około 200 ml).
- Gdy zupa uzyska konsystencję kremu, przelać na talerz, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
- Podawać z grzankami.
- Można też posypać usmażonym na oliwie posiekanym czosnkiem.