Rozgrzewająca zupa ziemniaczana Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi różnicę

Zimą często przygotowujemy zupy rozgrzewające. Taką jest właśnie ziemniaczana z czosnkiem. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

Zupa ziemniaczana z czosnkiem - przepis Ewy Wachowicz
Zupa ziemniaczana z czosnkiem - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Uwielbiane przez Polaków, szczególnie w chłodne i mroźne dni. Są sycące i świetnie rozgrzewają nasz organizm. Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani do zup, warto przypomnieć, że dzięki sporej ilości warzyw zapewniają nam odpowiednią dawkę witamin w zimowym czasie. Tym razem polecamypyszną i aromatyczną zupę ziemniaczaną z czosnkiem z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 2 główki czosnku polskiego,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 600 ml bulionu drobiowego,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

Opis przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  2.  Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać oliwę(po 1 łyżce), zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 40 minut.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę oliwy i dorzucić pokrojona cebulę. 
  4. Zeszklić na małym ogniu. 
  5. Do cebuli wycisnąć upieczony czosnek. 
  6. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  7. Wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem, i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając bulion (w sumie około 400 ml). 
  8. Pod koniec gotowania, czyli po upływie około 25 minut, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 
  9. Zdjąć z gazu i trzymać jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, by składniki ładnie "doszły", a aromaty się połączyły.
  10. Zmiksować, dolewając pozostałą część bulionu (około 200 ml). 
  11. Gdy zupa uzyska konsystencję kremu, przelać na talerz, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. 
  12. Podawać z grzankami. 
  13. Można też posypać usmażonym na oliwie posiekanym czosnkiem.
„Ewa gotuje”: Krem z ziemniakówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas