Różowy kalafior: Pomaga schudnąć, idealnie pasuje do mięs

Pochodzący z Cypru i sprowadzony do Polski przez królową Bonę różowy kalafior wyróżnia bardzo wyrazisty, pikantny smak, który perfekcyjnie urozmaica potrawy. Różowy kalafior to idealny dodatek do dań mięsnych oraz zup z jarzyn. Doskonale komponuje się także z sałatkami i zapiekankami. Jak go jeszcze wykorzystać w kuchni? Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziecie poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Walory zdrowotne kalafiora

©123RF/PICSEL

Na początek kilka zdrowotnych walorów kalafiora, które powodują, że warto sięgać po niego często i chętnie. To apetyczne warzywo to przede wszystkim bogate źródło związków fitochemicznych i antocyjanów, dzięki czemu zaliczany jest do grona produktów przeciwnowotworowych. Aby jednak zachował takie działanie, nie powinien być poddawany obróbce termicznej.

Jakich jeszcze składników odżywczych dostarczy nam kalafior. Przede wszystkim są to:

- witaminy: A, B1, B2, B6, C, K;

- minerały: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk;

- kwasy organiczne;

- związki siarkowe;

- błonnik.

Kalafior - gratka dla osób dbających o linię

Co więcej, nie powoduje alergii, zatem mogą po niego sięgać także osoby wyjątkowo wrażliwe. Ponadto, dzięki dużej zawartości błonnika pochodzenia roślinnego szybko zaspokaja głód i daje na długo poczucie sytości. Jest przy tym mało kaloryczny, zatem jest szczególnie polecany osobom starannie dbającym o linię.

Różowy kalafior: Jak go użyć, do czego pasuje?

©123RF/PICSEL

Kuszące barwą różyczki kalafiora nadają oryginalny wygląd serwowanym na surowo przekąskom czy sałatkom. Z kolei po ugotowaniu barwią się na niebiesko. W jaki sposób je wykorzystać? Można je zarówno blanszować, jak i piec czy smażyć. To idealny dodatek do dań mięsnych oraz zup czy jarzyn. Świetnie smakują także w zapiekankach oraz sałatkach.

Różowy kalafior: Jak dokładnie użyć go w potrawach?

Warzywo najpierw dokładnie oczyść i podziel na różyczki. Kilka odłóż. Szalotkę, papryczkę chili i jabłko obierz oraz posiekaj. W garnku roztop masło, wrzuć szalotkę, chili, większą część kalafiora i jabłko.

Przesmaż, wlej bulion jarzynowy i gotuj do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Zupę zblenduj i przypraw. Dodaj jogurt naturalny, garść liści bazylii i znów zmiksuj. Na koniec odłożone różyczki zblanszuj i udekoruj nimi zupę.

Kalafior różowy w wersji light

©123RF/PICSEL

Jeśli chcemy wykorzystać różowego kalafiora w sałatkach, warto wiedzieć, że doskonale komponuje się z jajami na twardo, pomidorem, wędzonym kurczakiem, ananasem oraz polany sosem.

Miłośnikom tradycyjnej kuchni z pewnością najbardziej przypadnie do gustu kalafior w panierce. Wystarczy gotować warzywo przez kilka minut, następnie obtoczyć go w jajku z dodatkiem przypraw, a na koniec w bułce tartej. Następnie smażymy warzywo do zarumienienia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas