Reklama

Reklama

Rybna zupa pomidorowa

Rybna zupa pomidorowa łączy w sobie dwie ulubione zupy Polaków - rybną i pomidorową. Smaki te doskonale się uzupełniają i jest to kolejny pomysł na przemycenie ryb do naszej codziennej diety.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4-6 osób

Składniki

  • 1 kg ryb i owoców morza (dorsz, łosoś, krewetki)
  • 1 duża biała cebula
  • pęczek grubego szczypioru
  • 1 por
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1/2 główki czosnku
  • 2-3 papryki czerwone
  • 3-4 pomidory z puszki
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml oliwy
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie 1/2 pęczka natki pietruszki

Ryby spraw i podziel na kawałki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. 

Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w krążki cebulę, posiekanego pora, szczypior i posiekany czosnek. 

Poczekaj aż się zeszklą i dodaj paprykę. Po chwili wrzuć ziemniaki i pomidory. Dopraw solą, dodaj listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. 

Dolej białe wino, a po chwili kawałki ryb i owoce morza. dopraw pieprzem i gotuj ok. 10 minut (by ryby się nie rozpadły, a ich mięso było idealnie ścięte).

Reklama

***
Zobacz również: 

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz zupy? Wypróbuj: Zupa pomidorowazupa koperkowa na śmietanie lub zupa ogórkowa.



INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zupa | zupa rybna | zupa pomidorowa | pomidorowa zupa rybna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje