Rybna zupa pomidorowa
Rybna zupa pomidorowa łączy w sobie dwie ulubione zupy Polaków - rybną i pomidorową. Smaki te doskonale się uzupełniają i jest to kolejny pomysł na przemycenie ryb do naszej codziennej diety.

Składniki
- 1 kg ryb i owoców morza (dorsz, łosoś, krewetki)
- 1 duża biała cebula
- pęczek grubego szczypioru
- 1 por
- 3-4 duże ziemniaki
- 1/2 główki czosnku
- 2-3 papryki czerwone
- 3-4 pomidory z puszki
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 100 ml oliwy
- sól morska
- mielony czarny pieprz
- 2-3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- opcjonalnie 1/2 pęczka natki pietruszki
Ryby spraw i podziel na kawałki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w krążki cebulę, posiekanego pora, szczypior i posiekany czosnek.
Poczekaj aż się zeszklą i dodaj paprykę. Po chwili wrzuć ziemniaki i pomidory. Dopraw solą, dodaj listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
Dolej białe wino, a po chwili kawałki ryb i owoce morza. dopraw pieprzem i gotuj ok. 10 minut (by ryby się nie rozpadły, a ich mięso było idealnie ścięte).
***Zobacz również:
Lubisz zupy? Wypróbuj: Zupa pomidorowa, zupa koperkowa na śmietanie lub zupa ogórkowa.