Reklama

Reklama

Sałatka ryżowa na przyjęcie

Sałatka ryżowa sprawdzi się doskonale na przyjęciach, a jej zrobienie zajmuje kilka chwil. Składniki na tę sałatkę prawie każdy ma w swojej lodówce, więc zrobisz ją nawet wtedy, gdy goście zaskoczą cię wizytą. Sałatka ryżowa może być modyfikowana na wiele sposobów, więc nie znudzi się, nawet jeżeli będziesz ją przygotowywać kolejny raz.

Składniki

  • 300 g szynki konserwowej
  • 1 słoik selera marynowanego (300 g, po odsądzeniu 150 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 woreczki ryżu basmati
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano

Sałatka ryżowa - sposób przygotowania:

 1. Ryż (dwa woreczki) gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Ugotowany ryż na sałatkę ryżową odstawiamy, by wystygł.

2. Myjemy, suszymy i szatkujemy kapustę, paprykę i cebulkę kroimy drobno, szynkę kroimy w kosteczkę, marynowany seler odsączamy z zalewy.

3. W większej misce sałatkowej łączymy wszystkie składniki (łącznie z przestudzonym ryżem), dodajemy cztery łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy, dodajemy przyprawy, mieszamy całość bardzo starannie. Chłodzimy sałatkę ryżową w lodówce minimum dwie godziny. 

4. Sałatka ryżowa doskonale smakuje solo lub podawana z grzankami. 

Reklama

***
Lubisz sałatki? Spróbuj innych przepisów: 

Sałatka cezar

Sałatka z makaronem ryżowym 

Sałatka z ananasem

***
Zobacz również: 

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Sałatka ryżowa | ryż

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje