Sałatka ryżowa na przyjęcie
Sałatka ryżowa sprawdzi się doskonale na przyjęciach, a jej zrobienie zajmuje kilka chwil. Składniki na tę sałatkę prawie każdy ma w swojej lodówce, więc zrobisz ją nawet wtedy, gdy goście zaskoczą cię wizytą. Sałatka ryżowa może być modyfikowana na wiele sposobów, więc nie znudzi się, nawet jeżeli będziesz ją przygotowywać kolejny raz.
Sałatka ryżowa - sposób przygotowania:
Zobacz również:
1. Ryż (dwa woreczki) gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Ugotowany ryż na sałatkę ryżową odstawiamy, by wystygł.
2. Myjemy, suszymy i szatkujemy kapustę, paprykę i cebulkę kroimy drobno, szynkę kroimy w kosteczkę, marynowany seler odsączamy z zalewy.
3. W większej misce sałatkowej łączymy wszystkie składniki (łącznie z przestudzonym ryżem), dodajemy cztery łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy, dodajemy przyprawy, mieszamy całość bardzo starannie. Chłodzimy sałatkę ryżową w lodówce minimum dwie godziny.
4. Sałatka ryżowa doskonale smakuje solo lub podawana z grzankami.
***
Lubisz sałatki? Spróbuj innych przepisów:
Sałatka cezar
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z ananasem
***
Zobacz również: