Sałatka śledziowa z buraczkiem w wersji wiosennej. Idealna na święta
Posyp natką pietruszki lub rzeżuchą.
Składniki:
4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko.
Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.
Filety śledziowe pokroić w paski. Buraki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę oraz ogórki obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i też pokroić w kostkę.
W salaterce układać warstwami: buraki oprószone kminkiem, połowę cebuli, fasolę oprószoną pokruszonym cząbrem, ogórki, śledzie, jabłka oraz pozostałą cebulę.
Przygotować sos: musztardę rozetrzeć z miodem. Ocet połączyć z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, wymieszać z musztardą, dodać sól oraz pieprz. Cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas mieszając. Sałatkę polać sosem i posypać szczypiorkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.