Zapomnij o ubijaniu kotletów. Schab z tradycyjnego przepisu jest pyszny

Nie masz ochoty na długie stanie w kuchni, rozbijanie i panierowanie kotletów? Pieczeń ze schabu będzie doskonałym rozwiązaniem. Marynowana przez noc, nabierze smaku i kruchości, a potem wystarczy wstwić do piekarnika. Taki schab to nie tylko doskonały pomysł na obiad. Świetnie smakuje również na zimno!

Pieczeń ze schabu nie wymaga dużego nakładu pracy
Pieczeń ze schabu nie wymaga dużego nakładu pracy123RF/PICSEL

Porcja dla 6 osób.
Stopień trudności - umiarkowany.
Czas przyrządzenia - 3 h.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Składniki:

Kg schabu, łyżka ostrej musztardy, łyżeczka cząbru; 2 łyżeczki majeranku; 2 ząbki czosnku; szklanka bulionu; pół szklanki śmietany; łyżka mąki, pieprz, sól

Przyrządzanie

A. Schab umyć, osuszyć, natrzeć musztardą i cząbrem, posolić i popieprzyć, owinąć w folie i na noc włożyć do lodówki.

B. Następnego dnia włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać bulion, piec 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Sos wymieszać ze śmietana i łyżką mąki.

C. Mięso pokroić i na talerzu polać sosem.

"Ewa gotuje": Schabowy z kościąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?