Zapomnij o ubijaniu kotletów. Schab z tradycyjnego przepisu jest pyszny
Nie masz ochoty na długie stanie w kuchni, rozbijanie i panierowanie kotletów? Pieczeń ze schabu będzie doskonałym rozwiązaniem. Marynowana przez noc, nabierze smaku i kruchości, a potem wystarczy wstwić do piekarnika. Taki schab to nie tylko doskonały pomysł na obiad. Świetnie smakuje również na zimno!

Porcja dla 6 osób.
Stopień trudności - umiarkowany.
Czas przyrządzenia - 3 h.
Zawartość tłuszczu - średnia.
Składniki:
Kg schabu, łyżka ostrej musztardy, łyżeczka cząbru; 2 łyżeczki majeranku; 2 ząbki czosnku; szklanka bulionu; pół szklanki śmietany; łyżka mąki, pieprz, sól
Przyrządzanie
A. Schab umyć, osuszyć, natrzeć musztardą i cząbrem, posolić i popieprzyć, owinąć w folie i na noc włożyć do lodówki.
B. Następnego dnia włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać bulion, piec 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Sos wymieszać ze śmietana i łyżką mąki.
C. Mięso pokroić i na talerzu polać sosem.