Triki na serniki – co zrobić, by wyszedł idealny?

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast i często gości na świątecznym stole. Jeżeli chcemy upiec ciasto samodzielnie, to warto poznać triki na serniki. Dzięki temu sernik wyjdzie idealny.

Sernik można przygotować na zimno lub upiec
Sernik można przygotować na zimno lub upiec123RF/PICSEL

Sernik na herbatnikach: Przepis

Wśród licznych rodzajów serników najłatwiejszym i najbardziej niezawodnym jest sernik na herbatnikach. Można go przygotować w klasycznej postaci, jako pieczone ciasto, ale herbatniki sprawdzą się też jako spód w sernikach na zimno. Do zrobienia sernika na herbatnikach potrzebne będą:

  • 1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1,5 szklanki mleka
  • Sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • Herbatniki szkolne;

Pierwszym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek jajek i zmiksowanie żółtek wraz z twarogiem oraz cukrem wanilinowym. Żółtka najlepiej dodawać pojedynczo. Do powstałej masy dodajemy olej, mleko i sok cytrynowy, a następnie ponownie ubijamy. Dodajemy małymi porcjami mleko w proszku. Białka jajek roztrzepujemy z cukrem na sztywną pianę i dodajemy po łyżce do masy na sernik na herbatnikach.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciasno herbatniki szkolne. Na przygotowaną podstawę wylewamy masę twarogową. Sernik na herbatnikach pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około godzinę.

Sernik na herbatnikach: Triki

Przy przygotowaniu sernika na herbatnikach warto pamiętać o kilku prostych trikach, dzięki którym ciasto wyjdzie zawsze idealne. Po pierwsze, składniki należy dodawać porcjami do masy, by nie powstały grudki w masie twarogowej.

Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy sernika z piekarnika. Wyłączamy urządzenie i po 10 minutach lekko uchylamy drzwiczki, by wnętrze zaczęło się powoli ochładzać. Dzięki wolnemu chłodzeniu sernik na herbatnikach nie opadnie. Dopiero po ostygnięciu ciasto wkładamy do lodówki.

„Ewa gotuje”: Sernik z białą czekoladąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas