Reklama

Reklama

Triki na serniki – co zrobić, by wyszedł idealny?

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast i często gości na świątecznym stole. Jeżeli chcemy upiec ciasto samodzielnie, to warto poznać triki na serniki. Dzięki temu sernik wyjdzie idealny.

Sernik na herbatnikach: Przepis

Wśród licznych rodzajów serników najłatwiejszym i najbardziej niezawodnym jest sernik na herbatnikach. Można go przygotować w klasycznej postaci, jako pieczone ciasto, ale herbatniki sprawdzą się też jako spód w sernikach na zimno. Do zrobienia sernika na herbatnikach potrzebne będą:

Reklama

  • 1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1,5 szklanki mleka
  • Sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • Herbatniki szkolne;

Pierwszym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek jajek i zmiksowanie żółtek wraz z twarogiem oraz cukrem wanilinowym. Żółtka najlepiej dodawać pojedynczo. Do powstałej masy dodajemy olej, mleko i sok cytrynowy, a następnie ponownie ubijamy. Dodajemy małymi porcjami mleko w proszku. Białka jajek roztrzepujemy z cukrem na sztywną pianę i dodajemy po łyżce do masy na sernik na herbatnikach.  

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciasno herbatniki szkolne. Na przygotowaną podstawę wylewamy masę twarogową. Sernik na herbatnikach pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około godzinę.

Sernik na herbatnikach: Triki

 Przy przygotowaniu sernika na herbatnikach warto pamiętać o kilku prostych trikach, dzięki którym ciasto wyjdzie zawsze idealne. Po pierwsze, składniki należy dodawać porcjami do masy, by nie powstały grudki w masie twarogowej.

Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy sernika z piekarnika. Wyłączamy urządzenie i po 10 minutach lekko uchylamy drzwiczki, by wnętrze zaczęło się powoli ochładzać. Dzięki wolnemu chłodzeniu sernik na herbatnikach nie opadnie. Dopiero po ostygnięciu ciasto wkładamy do lodówki.

Zobacz także:

Tradycyjny sernik. Przepis

Jaki ser wybrać na sernik?

Jak zrobić sernik z dżemem malinowym?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje