Sernik, sękacz, karpatka. Wyniki rankingu na najlepsze ciasta świata 2023
W tej dziedzinie nasza reprezentacja jest naprawdę mocna. Aż trzy polskie ciasta znalazły się w pierwszej dziesiątce zestawienia opublikowanego przez przewodnik kulinarny Taste Atlas!
Najlepsze ciasto świata 2023 wybrane
Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że w polskich cukierniach dostaniemy smakołyki, które są rozkoszą dla podniebienia. W niemal każdym domu z pokolenia na pokolenie przekazywane są też tradycyjne przepisy na ciasta.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Jesteśmy jedynym krajem, któremu udało się wprowadzić do pierwszej dziesiątki aż trzy rodzaje wypieków. Swój tryumf święcił przede wszystkim sernik, który zajął w rankingu drugie miejsce.
Zachwyty nad polskimi wypiekami
Tak opisują go autorzy Taste Atlas: "Polski sernik wywodzi się z dawnych tradycji chrześcijańskich i żydowskich. Robi się go z jajek, cukru i twarogu. Uważa się, że sernik powstał w XVII wieku, kiedy król Jan III Sobieski przywiózł ze sobą recepturę po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem. Obecnie istnieje wiele odmian sernika, niektóre pieczone, niektóre niepieczone, ale zwykle robi się go na warstwie kruchego ciasta. Często do sernika dodaje się też rodzynki, sos czekoladowy lub owoce, a jeden z najpopularniejszych wariantów deseru ma na spodzie biszkopt, a na wierzchu polewa się go galaretką z owocami.
W top 10 znalazły się jeszcze dwa inne polskie ciasta. Sękacz zajął szóstą pozycję, a na dziewiątej uplasowała się karpatka.
Na tym nie koniec polskich akcentów w zestawieniu. Druga dziesiątka zaczyna się od Marcinka na miejscu 11, a już na miejscu 14 znajdziemy kremówkę. Piernik znalazł się na 35. Pozycji.
Całość zestawienia wygrał Medovik. To rosyjskie ciasto miodowe, którego cienkie warstwy przekładane są kremem kajmakowo-śmietanowym.
Trzecie miejsce zajął brazylijski deser Pave, który przypomina nieco tiramisu i nie wymaga pieczenia.
Czytaj też: Ciasta bez pieczenia. Sprawdzone przepisy