Sernik z mango i marakują. O ten przepis będą prosić cię koleżanki
Sernik z mango i marakują jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza. Dzięki aromatycznym składnikom takim jak mango, marakuja, twaróg i śmietanka kremówka, ciasto ma idealny balans smaków i konsystencji. Sprawdź pełny przepis na ten wyśmienity deser.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na sernik z mango i marakują
- 150 g ciastek
- 50 g masła
BITA ŚMIETANA
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
MASA
- 400 g tłustego twarogu
- 500 g pulpy z mango
- 130 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżeczek żelatyny
- 300 ml śmietanki kremówki
ZDOBIENIE
- 1 marakuja
- 1 mango

Sernik z mango i marakują. Sposób przygotowania
- Ciastka zmiksować w robocie. Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować.
- Wyłożyć do foremki i ubić płaskim tłuczkiem. Wstawić do lodówki.
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku (½ szklanki). Odstawić.
- Twaróg przełożyć do robota. Wlać pulpę z mango. Posłodzić.
- Dodać sok z cytryny, przykryć i zmiksować na gładką masę.
- Śmietankę ubić na sztywno (wcześniej warto ją schłodzić).
- Przełożyć do miski. Dodać twaróg z mango i zmiksować na niskich obrotach.
- Wlać przestudzoną żelatynę i jeszcze raz zmiksować.
- Przelać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki.
- Śmietankę ubić. Dodać cukier puder. Zmiksować i wyłożyć na zimny sernik.
Udekorować miąższem z marakui oraz paskami mango (najlepiej wyciąć je obieraczką do warzyw).
Polecamy również:
