„Ewa gotuje”: Sernik z mango i marakująPolsat

Sernik z mango i marakują. O ten przepis będą prosić cię koleżanki

Sernik z mango i marakują jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza. Dzięki aromatycznym składnikom takim jak mango, marakuja, twaróg i śmietanka kremówka, ciasto ma idealny balans smaków i konsystencji. Sprawdź pełny przepis na ten wyśmienity deser.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na sernik z mango i marakują

  • 150 g ciastek
  • 50 g masła

BITA ŚMIETANA

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

MASA

  • 400 g  tłustego twarogu
  • 500 g pulpy z mango
  • 130 g cukru pudru
  •  2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 300 ml śmietanki kremówki

ZDOBIENIE

  • 1 marakuja
  • 1 mango
Sernik z mango
Sernik z mango123RF/PICSEL

Sernik z mango i marakują. Sposób przygotowania

  1. Ciastka zmiksować w robocie. Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. 
  2. Wyłożyć do foremki i ubić płaskim tłuczkiem. Wstawić do lodówki. 
  3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku (½ szklanki). Odstawić. 
  4. Twaróg przełożyć do robota. Wlać pulpę z mango. Posłodzić. 
  5. Dodać sok z cytryny, przykryć i zmiksować na gładką masę. 
  6. Śmietankę ubić na sztywno (wcześniej warto ją schłodzić). 
  7. Przełożyć do miski. Dodać twaróg z mango i zmiksować na niskich obrotach. 
  8. Wlać przestudzoną żelatynę i jeszcze raz zmiksować. 
  9. Przelać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki. 
  10. Śmietankę ubić. Dodać cukier puder. Zmiksować i wyłożyć na zimny sernik. 

Udekorować miąższem z marakui oraz paskami mango (najlepiej wyciąć je obieraczką do warzyw).

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe