Zupa „nic” była hitem wśród kucharek w PRL-u. Zrobisz w mniej niż kilka minut

Hit wśród kucharek w PRL-u. Zupę „nic” zrobisz w mniej niż kilka minut
Hit wśród kucharek w PRL-u. Zupę „nic” zrobisz w mniej niż kilka minutgov.plmateriał zewnętrzny

Z czego była zupa "nic"? Słodka zupa mleczna, którą uwielbiano w PRL-u

Jaki jest przepis na zupę "nic"? Wszystkie składniki na pewno masz w lodówce

Jaki jest przepis na zupę „nic”? Wszystkie składniki na pewno masz w lodówce
Jaki jest przepis na zupę „nic”? Wszystkie składniki na pewno masz w lodówce123RF/PICSEL

Zupa "nic": przepis. Kilka minut pracy i pyszny deser gotowy

  • 2 jajek
  • 400 ml mleka
  • 1 laski wanilii
  • łyżki cukru
  • łyżeczki cukru pudru
  1. Mleko przelać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać cukier i rozkrojoną laskę wanilii.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  3. Na gorące mleko wyłożyć łyżką pianę z białek, formując niewielkie "obłoczki". Poczekać do momentu, kiedy białko zacznie się ścinać - około 3-5 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika.
  4. Pianki wyłożyć na talerz.
  5. Do gorącego mleka dodać żółtka i dokładnie mieszać, do momentu aż mleko zgęstnieje.
  6. Masę wlać na talerz z piankami. Zupę "nic" podawać na ciepło lub zimno.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?