Śledzie w occie według przepisu Ewy Wachowicz. Zapomnisz o tych w oleju
Przepis na przygotowanie tradycyjnych śledzi w occie według receptury Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje".
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na śledzie w occie
- 6 filetów śledziowych z solanki
- 1 marchewka
- 1 cebula
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 150 ml octu spirytusowego 10%
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki cukru

Śledzie w occie - przygotowanie
- Filety namoczyć w wodzie (przez kilka godzin). Następnie dobrze przepłukać i pokroić na mniejsze kawałki, np. w romby.
- Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w plastry.
- Wraz z rybą ułożyć w słoiku.
- Zalać przestudzoną marynatą (wodę wystarczy wcześniej zagotować z octem, cukrem i przyprawami).
- Zamknąć i wstawić do lodówki.
Tak przygotowane śledzie można jeść już następnego dnia, a w chłodzie wytrzymają nawet kilka tygodni.
Polecamy również:
