„Ewa gotuje”: Śledzie w occiePolsatPolsat

Śledzie w occie według przepisu Ewy Wachowicz. Zapomnisz o tych w oleju

Składniki na śledzie w occie

  • 6 filetów śledziowych z solanki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 szklanki wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki cukru
Śledzie
Śledzie123RF/PICSEL

Śledzie w occie - przygotowanie

  1. Filety namoczyć w wodzie (przez kilka godzin). Następnie dobrze przepłukać i pokroić na mniejsze kawałki, np. w romby. 
  2. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w plastry. 
  3. Wraz z rybą ułożyć w słoiku. 
  4. Zalać przestudzoną marynatą (wodę wystarczy wcześniej zagotować z octem, cukrem i przyprawami). 
  5. Zamknąć i wstawić do lodówki. 
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe