Śledziówka w Środę Popielcową. Tego dnia włącz do menu sycącą i pełną smaku sałatkę

Sałatka śledziowa to przysmak nie tylko na Środę Popielcową
Sałatka śledziowa to przysmak nie tylko na Środę Popielcową123RF/PICSEL

Czy sałatka ze śledzi jest zdrowa?

Zobacz również:

    • nienasyconych kwasów tłuszczowych
    • kwasów omega-3
    • witamin z grupy B
    • witaminy A
    • witaminy D
    • witaminy E
    • wapnia
    • żelaza
    • cynku
    • jodu

    Rybny przysmak na Środę Popielcową

    Przepis na bazie śledzi warto wykorzystać w Popielec
    Przepis na bazie śledzi warto wykorzystać w Popielec123RF/PICSEL
    • 4-5 solonych płatów śledziowych
    • 2 niewielkie szalotki
    • 1 słoik marynowanych grzybków lub pieczarek
    • 5 ząbków czosnku
    • 5 ogórków konserwowych
    • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • opcjonalnie: 1 łyżka octu

    Jak przygotować sałatkę ze śledzi w domu?

    1. Zaczynamy od dokładnego wymoczenia płatów śledziowych w zimnej wodzie. Najlepiej poświęcić na to 2-3 godziny, a co godzinę wymieniać wodę na świeżą.
    2. W kolejnym kroku osuszamy wypłukane z nadmiaru soli śledzie, kroimy je w kostkę i przekładamy do czystej miski.
    3. Marynowane grzybki lub pieczarki, ogórki konserwowe oraz obrane szalotki kroimy w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do śledzi w misce.
    4. Tak przygotowane składniki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Na koniec dolewamy dwie łyżki oleju roślinnego. Opcjonalnie możemy dodać także 1 łyżkę octu dla podkręcenia ostrości.
    5. Całość mieszamy, przykrywamy przezroczystą folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie sałatka zdąży się schłodzić, a smaki przegryźć ze sobą.
    6. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać wierzch sałatki posiekanym koperkiem i zaserwować ją z ulubionym pieczywem. Smacznego!