Śledziówka w Środę Popielcową. Tego dnia włącz do menu sycącą i pełną smaku sałatkę
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Ostatki co roku zwiastują koniec karnawału. Dawniej nazywano je zapustami, a także śledziówką. Miało to związek z zastąpieniem suto zastawionych stołów śledziami, żurem lub zwykłymi ziemniakami. Tradycja spożywania śledzi w tym wyjątkowym czasie przetrwała do dziś. Polecamy, by w tegoroczną Środę Popielcową wykorzystać je w smakowitej sałatce.
Spis treści:
Czy sałatka ze śledzi jest zdrowa?
Wielu Polaków ze smakiem zajada się sałatką śledziową, nie tylko w czasie postu, ale także podczas rodzinnych okazji czy firmowych imprez.
Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a charakterystyczny i wyrazisty smak na długo pozostają w pamięci. Smakowity przysmak idealnie nadaje się do samodzielnego zjedzenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podać sałatkę na bazie śledzi do wędlin lub dań obiadowych. Głównym składnikiem sałatki są śledzie, jedne z najzdrowszych ryb. W 100 gramach gotowego przysmaku skrywa się ok. 135 kalorii, a dodatkowo spora porcja:
- nienasyconych kwasów tłuszczowych
- kwasów omega-3
- witamin z grupy B
- witaminy A
- witaminy D
- witaminy E
- wapnia
- żelaza
- cynku
- jodu
Rybny przysmak na Środę Popielcową
Celebrowanie Popielca wiążę się z zachowaniem postu ścisłego oraz powstrzymaniem się od spożywania pokarmów mięsnych. Wśród dopuszczalnych propozycji jedzeniowych znajdziemy jednak ryby, które tego dnia warto włączyć do jadłospisu. Sałatka śledziowa doprawiona aromatycznymi ziołami świetnie sprawdzi się nie tylko na szybki obiad, ale także wcześniejszą kolację. Przepis nie jest skomplikowany - wystarczy połączyć kilka składników, by zachwycić się przepysznym efektem.
Składniki na sałatkę śledziową
- 4-5 solonych płatów śledziowych
- 2 niewielkie szalotki
- 1 słoik marynowanych grzybków lub pieczarek
- 5 ząbków czosnku
- 5 ogórków konserwowych
- 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- opcjonalnie: 1 łyżka octu
Jak przygotować sałatkę ze śledzi w domu?
- Zaczynamy od dokładnego wymoczenia płatów śledziowych w zimnej wodzie. Najlepiej poświęcić na to 2-3 godziny, a co godzinę wymieniać wodę na świeżą.
- W kolejnym kroku osuszamy wypłukane z nadmiaru soli śledzie, kroimy je w kostkę i przekładamy do czystej miski.
- Marynowane grzybki lub pieczarki, ogórki konserwowe oraz obrane szalotki kroimy w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do śledzi w misce.
- Tak przygotowane składniki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Na koniec dolewamy dwie łyżki oleju roślinnego. Opcjonalnie możemy dodać także 1 łyżkę octu dla podkręcenia ostrości.
- Całość mieszamy, przykrywamy przezroczystą folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie sałatka zdąży się schłodzić, a smaki przegryźć ze sobą.
- Przed podaniem możemy dodatkowo posypać wierzch sałatki posiekanym koperkiem i zaserwować ją z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Sprawdź również: