Babcina receptura na kultowe śledzie po staropolsku. Uraczę nimi gości w te święta

Jak przygotować wybornego śledzia po staropolsku?
Jak przygotować wybornego śledzia po staropolsku?123RF/PICSEL

Zalety jedzenia śledzi

Zobacz również:

    • witaminę A,
    • witaminę D,
    • witaminę E,
    • witaminy z grupy B,
    • potas,
    • fosfor,
    • jod,
    • selen.

    Staropolski śledzik - czego szukać w sklepie?

    Dobrej jakości śledź świetnie sprawdzi się w przepisie
    Dobrej jakości śledź świetnie sprawdzi się w przepisie123RF/PICSEL
    • 40 dag solonych śledzi
    • 4 cebule
    • ½ szklanki rodzynek
    • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
    • 1 duża łyżka śmietany
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki octu winnego
    • 1 łyżka masła
    • olej roślinny

    Świąteczny przepis - krok po kroku

    1. Śledzie wkładam do miski, zalewamy wodą i pozostawiam na całą noc. Kolejnego dnia odsączam je z płynu, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na cienkie paseczki.
    2. W kolejnym kroku zabieram się za dokładne sparzenie rodzynek gorącą wodą. Kiedy tę czynność mam za sobą, przechodzę do cebuli.
    3. Warzywo obieram z łupiny, szatkuję na cienkie piórka i duszę na oleju z łyżką masła do momentu, aż całkowicie zmięknie.
    4. Do cebuli dorzucam rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę, cukier oraz ocet winny. Dolewam dodatkowo ok. ¼ szklanki przegotowanej wody i całość mieszam.
    5. W dużym słoiku warstwowo układam kolejno - porcję śledzi oraz mieszankę pozostałych składników. Na koniec szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki na dobę. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Śledzie w occiePolsatPolsat