Babcina receptura na kultowe śledzie po staropolsku. Uraczę nimi gości w te święta
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Roznoszący nieziemski zapach rubinowy barszcz w wazie, pierogi skąpane w roztopionym maśle i pyszniące się w sosie gołąbki. Wśród tak doborowego menu nie może zabraknąć także rybnej potrawy. Choć w wielu regionach od lat króluje karp, nie wszyscy są jego zwolennikami. Zamiast pracochłonnego przepisu, wybierzmy o wiele prostszy i pełen smaku. Podpowiadamy, jak przygotować obłędnie aromatyczne śledzie po staropolsku.
Spis treści:
Zalety jedzenia śledzi
O dobroczynnym wpływie śledzi na organizm można się długo rozwodzić. Włączenie tego gatunku ryb od diety zaspokaja zapotrzebowanie na liczne składniki odżywcze czy witaminy. Mięso śledzi jest dość tłuste, a co za tym idzie, niesamowicie odżywcze. Co ciekawe, w przeciętnym filecie śledziowym skrywa się aż 3181 mg kwasów omega-3. W rybie znajdziemy także:
- witaminę A,
- witaminę D,
- witaminę E,
- witaminy z grupy B,
- potas,
- fosfor,
- jod,
- selen.
Czy śledzie można jeść codziennie? Ryby te należą do jednych z najzdrowszych, dlatego odpowiedź na pytanie nie powinna nikogo zaskoczyć. Nic nie stoi na przeszkodzie, by codziennie się nimi zajadać. Postarajmy się jednak nie przesadzić z ich ilością. Dietetycy wskazują, że jeden filet śledziowy dziennie w zupełności wystarczy.
Staropolski śledzik - czego szukać w sklepie?
Składniki:
- 40 dag solonych śledzi
- 4 cebule
- ½ szklanki rodzynek
- ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 duża łyżka śmietany
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka masła
- olej roślinny
Świąteczny przepis - krok po kroku
- Śledzie wkładam do miski, zalewamy wodą i pozostawiam na całą noc. Kolejnego dnia odsączam je z płynu, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na cienkie paseczki.
- W kolejnym kroku zabieram się za dokładne sparzenie rodzynek gorącą wodą. Kiedy tę czynność mam za sobą, przechodzę do cebuli.
- Warzywo obieram z łupiny, szatkuję na cienkie piórka i duszę na oleju z łyżką masła do momentu, aż całkowicie zmięknie.
- Do cebuli dorzucam rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę, cukier oraz ocet winny. Dolewam dodatkowo ok. ¼ szklanki przegotowanej wody i całość mieszam.
- W dużym słoiku warstwowo układam kolejno - porcję śledzi oraz mieszankę pozostałych składników. Na koniec szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki na dobę. Smacznego!
Sprawdź również: