Reklama

Słynna kartoflanka

Kartoflanka to popularna i tania zupa - Polacy się nią zajadają. Zupa ziemniaczana pasuje młodym wegetarianom, a jej smak pamiętają też starsze pokolenia. Kartoflanka to jedna z najłatwiejszych zup do przygotowania.

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • duża marchew
  • cebula
  • pietruszka
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

Kartoflanka - przygotowanie

1. Wyszoruj ziemniaki, pokrój w kostkę. Podobnie postępuj z resztą warzyw. 

2. Umieść wszystko w wysokim garnku, zalej 1,5 litra zimnej wody, dodaj liść laurowy.

3. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu przez kwadrans.

4. Dopraw solą i pieprzem, podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Sprawdź też inne przepisy na zupy:

Zupa krem z dyni

Zupa jarzynowa

Reklama

Zupa meksykańska

Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniak | kartoflanka | zupa | dania z warzyw

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy