Słynna kartoflanka
Kartoflanka to popularna i tania zupa - Polacy się nią zajadają. Zupa ziemniaczana pasuje młodym wegetarianom, a jej smak pamiętają też starsze pokolenia. Kartoflanka to jedna z najłatwiejszych zup do przygotowania.

Składniki
- 4-5 ziemniaków
- duża marchew
- cebula
- pietruszka
- czosnek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- liść laurowy
Kartoflanka - przygotowanie
1. Wyszoruj ziemniaki, pokrój w kostkę. Podobnie postępuj z resztą warzyw.
2. Umieść wszystko w wysokim garnku, zalej 1,5 litra zimnej wody, dodaj liść laurowy.
3. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu przez kwadrans.4. Dopraw solą i pieprzem, podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Sprawdź też inne przepisy na zupy:
Zobacz także: