Smakuje wybornie jak słynna czekolada. Sernik dubajski w mig zniknie z talerzyków
W ostatnim czasie w Polsce furorę dubajska czekolada. Chrupiące ciasto i pasta pistacjowa sprawiają, że zachwyca smakiem. Doskonałą alternatywą dla wspomnianej słodkiej przekąski może być dubajski sernik. Przepis jest prosty, a efekt z pewnością zachwyci.
![Chrupiące ciasto i pistacje. Sernik dubajski smakuje równie wybornie co słynna czekolada (zdj. ilustracyjne)](https://i.iplsc.com/000KJG5I5V1JMJUL-C322-F4.webp)
Dubajska czekolada na tle innych wyróżnia się nadzieniem pistacjowym ze smażonym ciastem kataifi. Od jakiegoś czasu przysmak ten robi furorę w Polsce. Wiele osób poszukuje przepisów, dzięki którym przygotuje go samodzielnie.
A może czas na równie wyśmienitą alternatywę? Sernik dubajski jest równie pyszny, a do tego zachwyca iście królewskim wyglądem. Podobnie jak czekolada, zawiera pastę pistacjową i jest równie chrupiący.
Przepis na dubajski sernik
Składniki
Spód ciasta:
- 150 g herbatników kakaowych,
- 50 g roztopionego masła,
- 50 g pistacjowego kremu.
Masa:
- 1 kg twarogu do sernika,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 150 ml śmietanki 36-proc.,
- 200 ml mleka skondensowanego,
- 2 jajka,
- 40 g budyniu.
Warstwa czekolady dubajskiej i czekoladowej:
- 350 g kremu pistacjowego,
- 400 g ciasta kataifi,
- 200 g mlecznej czekolady,
- 100 ml śmietanki 30-proc.
Sposób przygotowania:
- Zmiel herbatniki i wsyp do miski. Dodaj roztopione masło i krem pistacjowy. Dokładnie wymieszaj. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia, dodaj herbatniki i uformuj spód.
- Do miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier, budyń, jajka, mleko skondensowane. Całość zmiksuj i wylej na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 minut, a później piecz w 130 st. C przez ok. 70 minut.
- Do miski wsyp podsmażone ciasto kataifi. Dodaj krem pistacjowy i wymieszaj. Wyłóż na ostudzony już sernik.
- Na koniec polej roztopioną czekoladą i udekoruj pistacjami. Wstaw do lodówki. Gotowe!