Staropolski bigos ze śliwką
Przysmak polskiej kuchni. Jak przygotować staropolski bigos ze śliwką? Oto kompletny przepis
Składniki:
- 80 dag białej kapusty (świeżej)
- 40 dag kapusty kwaszonej
- 50 dag mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka - może być mieszane) lub dziczyzny
- 50 dag kiełbasy (zwyczajnej, myśliwskiej lub śląskiej)
- 25 dag wędzonego boczku
- kilka grzybów suszonych
- pieprz, sól, 2-3 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 jagody jałowca
- 2 cebule
- 4-5 śliwek suszonych(wędzonych)
Przygotowanie:
1. Kapustę kwaszoną mocno odciśnij (ew. wcześniej opłucz zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna), a następnie grubo posiekaj. Przełóż do dużego garnka. Dodaj suszone grzyby oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jagody jałowca, ew. lekko posól. Duś pod przykryciem na małym płomieniu, aż kapusta będzie miękka.
2. Cebule obierz, grubo posiekaj. Wszystkie rodzaje mięsa pokrój na kawałki. Kiełbasę potnij w półplasterki. Boczek pokrój w grubą kostkę, lekko podsmaż na suchej patelni.
3. Zdejmij z patelni i na tłuszczu ze smażenia boczku lekko zrumień cebulę, rozdrobnione wcześniej mięso oraz kiełbasę. Z uduszonej kapusty zlej nadmiar wody. Dodaj do niej podsmażone mięso, boczek oraz kiełbasę razem z tłuszczem z patelni. Duś razem przez 2 -2 i 1/2 godziny. Świeżą kapustę opłucz, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj i wraz z suszonymi śliwkami wrzuć do garnka. Ponownie przypraw na pikantnie.
4. Całość duś pod przykryciem jeszcze około 1 i 1/2 (najlepiej bigos z przerwami gotować przez kilka dni). Podgrzewając, od czasu do czasu zamieszaj całość, by bigos się nie przypalił.