Surówka z papryki na trzy sposoby
Jeśli zastanawiasz się co zrobić z papryki lub szukasz pomysłu na surówkę do obiadu, nie musisz szukać dalej. Oto surówka z papryki na trzy sposoby.

Dlaczego warto jeść paprykę?
Papryka to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Można w niej znaleźć dużo witaminy A, C oraz E, które hamują procesy starzenia się organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają poziom złego cholesterolu, a tym samym chronią przed miażdżycą. Częste spożywanie tego warzywa wzmacnia odporność, poprawia koncentrację, zmniejsza bóle głowy. Czerwona papryka jest, obok pomidorów, jednym z najbogatszych źródłem likopenu — antyoksydantu, który wykazuje działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów. Papryka zawiera więcej witaminy C niż większość owoców i warzyw, toteż warto jeść ją podczas przeziębień i infekcji wirusowych. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na wysoką temperaturę, dlatego, jeśli chcemy dostarczyć ciału potężną dawkę witaminy C, najlepiej jeść paprykę na surowo. Co zrobić z papryki? Wybornie będzie smakowała w surówce, jako dodatek do obiadu.
3P: Surówka z papryki, pomidorów i porów

Pomysł na surówkę 3P zrealizujesz z pomocą: trzech papryk, pora, dwóch dużych pomidorów, trzech łyżek oleju słonecznikowego, soli, pieprzu, soku z cytryny i szczypiorku.
Aby przygotować surówkę:
- Paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić warzywo na cienkie plasterki.
- Pora oczyścić, przekroić wzdłuż i dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na drobne plasterki.
- Pomidory umyć i pokroić na plasterki.
- Warzywa wrzucić do salaterki, skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać olej słonecznikowy i wymieszać.
- Posiekać szczypiorek i posypać nim surówkę.
Rada: Surówkę 3P najlepiej przyrządzać tuż przed podaniem.
Surówka z papryki: Przepis

Surówka z papryki z jajkiem na twardo to ciekawy dodatek do dań, ale można ją spożywać także solo. Do jej przygotowania potrzebne będą: dwie czerwone papryki, sałata lodowa, dwa pomidory, cebula, ząbek czosnku, dwie łyżki oleju słonecznikowego, jedno jajko, szczypiorek, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
- Czosnek obrać i drobno posiekać, zetrzeć na tarce lub wycisnąć w wyciskarce. Dodać do niego sok z cytryny i olej. Sos doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i cienko pokroić.
- Sałatę dokładnie opłukać i odsączyć z wody — poszarpać na drobne kawałki.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Jajko ugotować na twardo, zalać zimną wodą, obrać ze skorupki i podzielić na ćwiartki.
- Warzywa włożyć do salaterki, polać sosem i wymieszać. Udekorować jajkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Surówka z papryki, ogórka i pomidora, czyli dodatek do obiadu po bułgarsku

Do przygotowania surówki z papryki po bułgarsku potrzebne będą: dwie czerwone papryki, świeży ogórek, cebula, dwa pomidory, ćwiartka małej kapusty, trzy łyżki oleju słonecznikowego, sok z jednej cytryny, sól, pieprz i cukier.
Wykonanie:
- Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać go z olejem. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Umyć paprykę, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie krążki.
- Pomidory umyć i pokroić w grubą kostkę.
- Cebulę i ogórka obrać ze skórki pokroić w grubą kostkę.
- Kapustę umyć, odsączyć z wody i drobno poszatkować.
- Warzywa wrzucić do garnka, polać sosem i wymieszać.
Smacznego!