Sycące danie na jesienne obiady – klasyczne łazanki z kiszoną kapustą

Łazanki smakują nie tylko dzieciom, ale także dorosłym
Łazanki smakują nie tylko dzieciom, ale także dorosłymCanva ProINTERIA.PL

Jakie składniki są potrzebne do łazanek?

Przyprawy do łazanek - jakich użyć?

Dobrze dobrane przyprawy podbiją smak łazanek
Dobrze dobrane przyprawy podbiją smak łazanek123RF/PICSEL

Jak zrobić dobre łazanki z kapustą? Tradycyjny przepis

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 80 ml wody
  • 200 g suszonych grzybów
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 15 g smalcu
  • szczypta soli i pieprzu
  1. Gotowanie zaczynamy od wyrobienia ciasta na domowy makaron. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, jajka i szczyptę soli.
  2. Całość zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki kwadrat. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski, a następnie każdy pasek w małe kwadraty. Gotujemy w dobrze osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  3. Następny etap pracy nad łazankami należy do grzybów. Suszone przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i drobno kroimy.
  4. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru zalewy, delikatnie płuczemy i drobno siekamy. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy przez 20 minut.
  5. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy kapustę, grzyby i makaron. Składniki przesmażamy przez 2-3 minuty, a na koniec oprószamy pieprzem.
  6. Danie podajemy na ciepło, tuż po przygotowaniu. Smacznego!
„Zdrowie na widelcu”: Kiszona kapusta do bigosuPolsat CafePolsat Cafe