Reklama

Reklama

Sylwestrowe dania na ciepło. Goście będą zachwyceni!

Sylwester 2021 już niebawem. Jeśli masz w planach organizację domówki lub po prostu uroczystej kolacji, to ostatni moment, żeby zdecydować o menu. Oto kilka wyjątkowych propozycji sylwestrowych dań, którymi zrobisz wrażenie na swoich gościach.

Miso ramen z kurczakiem

Składniki

  • 1/4 opakowania makaronu ramen ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • 1 1/2 łyżki pasty miso
  • 1 grzyb boczniak
  • 100 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego np. House of Asia
  • 30 g szpinaku baby
  • 1 łyżeczka cebuli dymki
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • olej roślinny do smażenia

Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut. Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty. Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki.

Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj. Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak.

Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką.

Zupa meksykańska

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka innego koloru
  • 3-4 pieczarki
  • 250 g mięsa mielonego (np. łopatki)
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, słodka, majeranek, kurkuma
  • 150 g startego żółtego sera
  • mąka
  • olej do smażenia

Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiamy w misce ręcznie. Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju. 

Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.

W dużym garnku zagotowujemy dwie-trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zupę nakładamy na talerze, posypujemy startym serem. 

Reklama

Bouef strogonow

Składniki

  • 60 dag chudej wołowiny
  • 8 pieczarek
  • 5 kiszonych ogórków
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 2/3 szkl. bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Wołowinę potnij w plasterki, a następnie w paski. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, obsmaż na rozgrzanym maśle. Cebule obierz, potnij w plasterki, zrumień na smalcu. Dodaj mięso, smaż razem chwilę. Oprósz mąką, zasmaż. Zalej bulionem. Duś 30 minut. 

Ogórki pokrój na kawałeczki. Do mięsa dodaj pieczarki, ogórki oraz koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś 20 minut. Pod koniec duszenia wlej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Zraziki z parówką

Składniki

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 8 krótkich parówek
  • 1 duża cebula
  • 3–4 gałązki szałwii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • olej

Mięso umyj, wytrzyj. Filety rozetnij na 8 płatów. Przykryj je przezroczystą folią (by nie uszkodzić włókien mięsa) i cienko rozbij. Usuń folię. Kotlety oprósz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj listki szałwii i smaż razem jeszcze przez chwilę. 

Tak przygotowaną cebulę z szałwią rozłóż na płatach mięsa. Na każdym połóż także parówkę. Zwiń. Zraziki zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej pozostałe masło oraz 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, zrumień je ze wszystkich stron. Zmniejsz płomień i duś jeszcze 15 minut.

Bogracz

Składniki

  • 700 g wołowiny na gulasz
  • 200 g boczku
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżka węgierskiej pasty paprykowej do gulaszu
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • papryka ostra wg smaku
  • majeranek
  • łyżeczka kminku
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 300 g klusek śląskich (zrobionych z trzech części ugotowanych i utłuczonych ziemniaków i jednej części skrobi ziemniaczanej)

W garnku z grubym dnem wytop boczek i przesmaż na tym posiekaną cebulę z cienko pokrojonym mięsem, dodaj oba rodzaje papryki w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem. 

Wlej wodę do wysokości trzech czwartych garnka, dodaj pozostałe przyprawy i gotuj pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski, ogórki w kostkę, przecier pomidorowy, roztarty czosnek i pastę paprykową. 

Gotuj kolejne 10 minut, po czym wrzuć kluseczki i poczekaj, aż wypłyną. Od tego momentu potrzymaj na ogniu jeszcze 5 minut. Na koniec możesz dodać natkę pietruszki.

Skrzydełka na ostro

Składniki

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • olej rzepakowy
  • sos sojowy
  • przyprawa do grilla
  • przyprawa chili lub ostra papryka w proszku

Skrzydełka umyj i osusz. W miseczce wymieszaj musztardę, ketchup, cukier, miód, sos sojowy, chilli lub ostrą paprykę i wyciśnięty czosnek. Natrzyj mięso marynatą i wstaw do lodówki na trzy godziny. Piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180˚C.

Przeczytaj też:

Sukienki na sylwestra dla pań 50+. TOP 9 największych trendów 2021

Sylwester 2021. Wybierając sukienkę, śmiało postaw na cekiny!

Jak pomóc przetrwać naszym pupilom Sylwestra?

* * *

Po dwuletniej przerwie powracamy na Stadion Śląski, by wspólnie świętować najważniejszą imprezę roku - Sylwester Szczęścia 2021/2022! Pełni optymizmu i radości spotykamy się by tanecznym krokiem przywitać Nowy Rok! Bądźcie z nami w Polsacie, portalu INTERIA, Polsat Go (polsatgo.pl) oraz Polsat News!

To będzie niezapomniana noc! Bądźcie z nami podczas relacji na żywo z najlepszego koncertu ostatniego dnia tego roku i z przytupem oraz w szampańskich humorach przywitajcie kolejny rok! Pozwólcie nam się porwać w tę wyjątkową muzyczną podróż, podczas której usłyszymy największe hity lat i dekad.

Nowy Rok przywitają z nami: Dawid Kwiatkowski, Viki Gabor, Doda, Cleo, Danzel, Ewelina Lisowska, Bajm, Liz Mitchell. The Original Lead Singer of BoneyM, Dr Alban, Michał Wiśniewski, Michał Szpak, Papa D, Enej, Paweł Domagała, Golec uOrkiestra oraz Gromee!

Transmisja Sylwestrowej Mocy Przebojów będzie dostępna między innymi w Telewizji Polsat, Polsat Go, w portalu INTERIA oraz Polsat News.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje