Reklama

Sylwestrowe dania na ciepło. Goście będą zachwyceni!

Sylwester już niebawem. Jeśli masz w planach organizację domówki lub po prostu uroczystej kolacji, to ostatni moment, żeby zdecydować o menu. Oto kilka wyjątkowych propozycji sylwestrowych dań, którymi zrobisz wrażenie na swoich gościach.

Miso ramen z kurczakiem

Składniki

  • 1/4 opakowania makaronu ramen ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • 1 1/2 łyżki pasty miso
  • 1 grzyb boczniak
  • 100 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego np. House of Asia
  • 30 g szpinaku baby
  • 1 łyżeczka cebuli dymki
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • olej roślinny do smażenia

Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut. Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty. Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki.

Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj. Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak.

Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką.

Zupa meksykańska

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka innego koloru
  • 3-4 pieczarki
  • 250 g mięsa mielonego (np. łopatki)
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, słodka, majeranek, kurkuma
  • 150 g startego żółtego sera
  • mąka
  • olej do smażenia

Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiamy w misce ręcznie. Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju. 

Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.

W dużym garnku zagotowujemy dwie-trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zupę nakładamy na talerze, posypujemy startym serem. 

Reklama

Bouef strogonow

Składniki

  • 60 dag chudej wołowiny
  • 8 pieczarek
  • 5 kiszonych ogórków
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 2/3 szkl. bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Wołowinę potnij w plasterki, a następnie w paski. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, obsmaż na rozgrzanym maśle. Cebule obierz, potnij w plasterki, zrumień na smalcu. Dodaj mięso, smaż razem chwilę. Oprósz mąką, zasmaż. Zalej bulionem. Duś 30 minut. 

Ogórki pokrój na kawałeczki. Do mięsa dodaj pieczarki, ogórki oraz koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś 20 minut. Pod koniec duszenia wlej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Zraziki z parówką

Składniki

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 8 krótkich parówek
  • 1 duża cebula
  • 3–4 gałązki szałwii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • olej

Mięso umyj, wytrzyj. Filety rozetnij na 8 płatów. Przykryj je przezroczystą folią (by nie uszkodzić włókien mięsa) i cienko rozbij. Usuń folię. Kotlety oprósz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj listki szałwii i smaż razem jeszcze przez chwilę. 

Tak przygotowaną cebulę z szałwią rozłóż na płatach mięsa. Na każdym połóż także parówkę. Zwiń. Zraziki zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej pozostałe masło oraz 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, zrumień je ze wszystkich stron. Zmniejsz płomień i duś jeszcze 15 minut.

Bogracz

Składniki

  • 700 g wołowiny na gulasz
  • 200 g boczku
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżka węgierskiej pasty paprykowej do gulaszu
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • papryka ostra wg smaku
  • majeranek
  • łyżeczka kminku
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 300 g klusek śląskich (zrobionych z trzech części ugotowanych i utłuczonych ziemniaków i jednej części skrobi ziemniaczanej)

W garnku z grubym dnem wytop boczek i przesmaż na tym posiekaną cebulę z cienko pokrojonym mięsem, dodaj oba rodzaje papryki w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem. 

Wlej wodę do wysokości trzech czwartych garnka, dodaj pozostałe przyprawy i gotuj pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski, ogórki w kostkę, przecier pomidorowy, roztarty czosnek i pastę paprykową. 

Gotuj kolejne 10 minut, po czym wrzuć kluseczki i poczekaj, aż wypłyną. Od tego momentu potrzymaj na ogniu jeszcze 5 minut. Na koniec możesz dodać natkę pietruszki.

Skrzydełka na ostro

Składniki

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • olej rzepakowy
  • sos sojowy
  • przyprawa do grilla
  • przyprawa chili lub ostra papryka w proszku

Skrzydełka umyj i osusz. W miseczce wymieszaj musztardę, ketchup, cukier, miód, sos sojowy, chilli lub ostrą paprykę i wyciśnięty czosnek. Natrzyj mięso marynatą i wstaw do lodówki na trzy godziny. Piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180˚C.

Przeczytaj też:

Sukienki na sylwestra dla pań 50+. TOP 9 największych trendów 

Sylwester. Wybierając sukienkę, śmiało postaw na cekiny!

Jak pomóc przetrwać naszym pupilom sylwestra?

* * *

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Sylwester

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy