Sylwestrowe dania na ciepło. Goście będą zachwyceni!
Sylwester już niebawem. Jeśli masz w planach organizację domówki lub po prostu uroczystej kolacji, to ostatni moment, żeby zdecydować o menu. Oto kilka wyjątkowych propozycji sylwestrowych dań, którymi zrobisz wrażenie na swoich gościach.
Miso ramen z kurczakiem
Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut. Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty. Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki.
Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj. Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak.
Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką.
Zupa meksykańska
Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiamy w misce ręcznie. Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju.
Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.
W dużym garnku zagotowujemy dwie-trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zupę nakładamy na talerze, posypujemy startym serem.
Bouef strogonow
Wołowinę potnij w plasterki, a następnie w paski. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, obsmaż na rozgrzanym maśle. Cebule obierz, potnij w plasterki, zrumień na smalcu. Dodaj mięso, smaż razem chwilę. Oprósz mąką, zasmaż. Zalej bulionem. Duś 30 minut.
Ogórki pokrój na kawałeczki. Do mięsa dodaj pieczarki, ogórki oraz koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś 20 minut. Pod koniec duszenia wlej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Zraziki z parówką
Mięso umyj, wytrzyj. Filety rozetnij na 8 płatów. Przykryj je przezroczystą folią (by nie uszkodzić włókien mięsa) i cienko rozbij. Usuń folię. Kotlety oprósz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj listki szałwii i smaż razem jeszcze przez chwilę.
Tak przygotowaną cebulę z szałwią rozłóż na płatach mięsa. Na każdym połóż także parówkę. Zwiń. Zraziki zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej pozostałe masło oraz 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, zrumień je ze wszystkich stron. Zmniejsz płomień i duś jeszcze 15 minut.
Bogracz
W garnku z grubym dnem wytop boczek i przesmaż na tym posiekaną cebulę z cienko pokrojonym mięsem, dodaj oba rodzaje papryki w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.
Wlej wodę do wysokości trzech czwartych garnka, dodaj pozostałe przyprawy i gotuj pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski, ogórki w kostkę, przecier pomidorowy, roztarty czosnek i pastę paprykową.
Gotuj kolejne 10 minut, po czym wrzuć kluseczki i poczekaj, aż wypłyną. Od tego momentu potrzymaj na ogniu jeszcze 5 minut. Na koniec możesz dodać natkę pietruszki.
Skrzydełka na ostro
Skrzydełka umyj i osusz. W miseczce wymieszaj musztardę, ketchup, cukier, miód, sos sojowy, chilli lub ostrą paprykę i wyciśnięty czosnek. Natrzyj mięso marynatą i wstaw do lodówki na trzy godziny. Piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180˚C.
Przeczytaj też:
Sukienki na sylwestra dla pań 50+. TOP 9 największych trendów
Sylwester. Wybierając sukienkę, śmiało postaw na cekiny!
Jak pomóc przetrwać naszym pupilom sylwestra?
* * *