Reklama

Reklama

Szakszuka

To proste danie z kuchni bliskowschodniej możesz przygotować błyskawicznie i nie potrzebujesz do niego żadnych skomplikowanych składników. Idealna propozycja na weekendowe śniadanie lub kolację na ciepło.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • Pół łyżki masła
  • Pół papryki
  • Ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • Szczypta oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pieczywo do podania

Sposób przygotowania:

Przygotuj warzywa - pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, paprykę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki.

Na patelni rozgrzej masło, podsmaż czosnek. Dodaj paprykę, podsmaż przez ok. 2 minuty razem. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw ziołami i smaż razem na większym ogniu przez ok. 4-5 minut bez mieszania aż nadmiar płynów odparuje z patelni.

Wbij na patelnię jajka, dopraw solą. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż do czasu aż białka będą ścięte. Podawaj z kromką świeżego chleba lub z bułką.

Reklama

* * *

Zobacz więcej:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje